BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Is deze stof schadelijk?

08-10-2024
door Redactie
GAzet

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is één van de grootste werkgerelateerde gezondheidsrisico’s. Het staat zelfs in de top 3 van oorzaken van werkgerelateerde ziekten! De Schadelijke Stoffen Assistent biedt hulp voor bedrijven die onder de Bouw&Infra-cao vallen.

Vanaf 24 september is de Schadelijke Stoffen Assistent beschikbaar voor bedrijven die onder de cao Bouw & Infra vallen. Deze kosteloze tool biedt werkgevers een eenvoudige manier om te voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is één van de grootste werkgerelateerde gezondheidsrisico’s en staat in de top 3 van oorzaken van werkgerelateerde ziekten. Ondanks dit risico zijn veel werkgevers en werknemers zich onvoldoende bewust van de blootstelling en de bijbehorende gevaren. De Schadelijke Stoffen Assistent is ontworpen om dit bewustzijn te vergroten en bedrijven te helpen de vereiste maatregelen te nemen om blootstelling te voorkomen.

Eenvoudig en praktisch

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft in het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen vastgelegd welke stappen werkgevers moeten nemen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit plan is echter complex en tijdrovend. De Schadelijke Stoffen Assistent vereenvoudigt dit proces aanzienlijk, zodat bedrijven sneller en efficiënter aan de wettelijke eisen kunnen voldoen.

Bescherm de gezondheid

Johan Timmerman, Arbeidshygiënist bij Volandis, benadrukt het belang van de nieuwe tool: “Met de Schadelijke Stoffen Assistent maken we het voor bedrijven een stuk eenvoudiger om hun verantwoordelijkheid op het gebied van gevaarlijke stoffen na te komen. Het is essentieel dat werkgevers de risico’s in kaart brengen en actie ondernemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen. Deze tool helpt hen daarbij op een praktische en toegankelijke manier.”

Webinar en workshops

Om bedrijven te informeren over het nut en de noodzaak van de Schadelijke Stoffen Assistent, is er op 24 oktober om 15:00 uur een webinar. Tijdens deze online sessie wordt uitgelegd waarom de sector deze tool heeft ontwikkeld. Daarnaast volgen er praktische workshops waarin bedrijven stap voor stap leren hoe ze de tool effectief kunnen inzetten in hun eigen werkomgeving.

Gebruik de tool kosteloos

De Schadelijke Stoffen Assistent is toegankelijk via mijnVolandis, waar tevens een handleiding beschikbaar is. De tool is volledig kosteloos en bedoeld voor zowel kleine als grote bedrijven.