BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Zwaarwerkregeling per 2025 ook voor uitzendkrachten

09-09-2024
door Redactie
Nieuws

Uitzendkrachten kunnen per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (ZWR), die in de Bouw & Infra geldt.

Een bouwvakker met een oranje helm werkt op een bouwplaats aan een betonnen vloer, waarbij hij een metalen rasterconstructie installeert voor gewapend beton.

Het gaat om een gezamenlijk afspraak van CAO-partijen uit de uitzendbranche en de bouw & Infra. Onder de ZWR kunnen medewerkers in de Bouw & Infra onder voorwaarden maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Dit houdt de regeling in het kort in:

  • Medewerkers kunnen maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken;
  • De regeling geldt per 1 januari 2025 ook voor uitzendkrachten;
  • Instromen in de regeling kan tot en met 31 december 2025.

Uitzendkrachten die vakkracht zijn én deelnemer in het bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) kunnen onder voorwaarden tussen 1 januari en 31 december 2025 instromen in de ZWR. De belangrijkste voorwaarde is dat de uitzendkracht in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar in de bouw & infra heeft gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht.

Vanaf 1 november 2024 kunnen uitzendkrachten een aanvraag indienen bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. Is de aanvraag goedgekeurd en de ontslagbrief ingediend, dan ontvangt de vakkracht de zwaarwerkregeling vanaf de gekozen intredingsdatum van het aanvullingsfonds Bouw & Infra.

Looptijd

De ZWR Bouw & Infra loopt tot en met 31 december 2025. Dit betekent dat deelnemen aan de ZWR ook voor uitzendkrachten mogelijk wordt tot deze datum. De uitkeringen lopen maximaal drie jaar door – ook voor uitzendkrachten – dus tot uiterlijk eind 2028. De premie die de uitzendonderneming voor de ZWR Uitzend afdraagt aan het Aanvullingsfonds Bouw & Infra, loopt dan ook door tot uiterlijk eind 2028. De premie bedraagt 1,49% van de pensioengrondslag van vakkrachten.

Wat gebeurt er na 2025?

Cao-partijen Bouw & Infra hebben reeds afgesproken dat de huidige ZWR per 1 januari 2026 met vijf jaar wordt verlengd tot 1 januari 2031, onder de randvoorwaarde dat de wettelijke RVU-drempelvrijstelling gehandhaafd blijft. Het verlengen van de deelname van uitzendkrachten aan de ZWR Bouw & Infra staat nog niet vast. Hierover treden cao-partijen uitzend nog in overleg.

Meer informatie

  • Uitzendkrachten kunnen hier terecht voor meer informatie over de ZWR voor uitzendkrachten.
  • Uitzendwerkgevers kunnen hier terecht voor meer informatie over de ZWR of bij hun brancheorganisatie ABU of NBBU.