Periodieke keuring publieke gebouwen voortaan verplicht
Openbare gebouwen waar meer dan 5.000 mensen kunnen samenkomen, moeten sinds 1 juli 2024 periodiek worden gekeurd op constructieve veiligheid.
De wettelijke verplichting voor de periodieke keuring is opgenomen in Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De wetswijziging komt niet uit de lucht vallen. Door incidenten in bijvoorbeeld voetbalstadions is de urgentie en noodzaak voor veilige publieke gebouwen flink toegenomen. Denk aan de instorting van een deel van het dak van de Grolsch Veste in Enschede (7 juli 2011) en het AFAS Stadion in Alkmaar (10 augustus 2019) en een tribune-element in De Goffert in Nijmegen (17 oktober 2021). Daarom is een periodieke keuring van de constructieve veiligheid van publieke gebouwen vanaf 1 juli verplicht.
De beoordeling moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke, deskundige partij die niet betrokken was bij het oorspronkelijk ontwerp en moet plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van een Registerontwerper of Registertoetser B in het Constructeursregister. Bevoegd gezag zal erop toezien dat de beoordeling ook daadwerkelijk plaatsvindt.
Voor welke gebouwen?
De periodieke keuring wordt gefaseerd ingevoerd. In de eerste fase gaat het om gebouwen die na 1950 zijn gebouwd (of verbouwd) en die bestemd zijn voor minimaal 5.000 personen. Het betreft gebouwen uit gevolgklasse 3 (conform NEN-EN 1990). Dat zijn gebouwen met een bijeenkomstfunctie, een onderwijsfunctie, een sportfunctie of overige gebruiksfunctie voor het personenvervoer. Hieronder vallen onder andere concertzalen, theaters, stadions, tribunes, bioscopen, evenementenhallen, sporthallen, gebedshuizen, onderwijsgebouwen, winkels en/of winkelcentra en stationsgebouwen. Uiteindelijk zullen ook beheerders van gebouwen waar 500 personen tegelijkertijd kunnen verblijven, de periodieke keuring moeten ondergaan. Deze fase wordt pas verder ontwikkeld na evaluatie van de nu komende keuringsronde.
Belangrijk bij de beoordeling is NTA (Nederlandse Technische Afspraak) 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’. Deze NTA heeft een risico-gestuurde aanpak. Daarbij wordt gekeken naar de kans op bezwijken van een constructieonderdeel en de gevolgen ervan. Er moet zowel een initiële beoordeling als een periodieke beoordeling plaatsvinden. De initiële beoordeling voor gebouwen voor fase 1 moet zijn uitgevoerd vóór 1 juli 2025. De frequentie van de periodieke beoordeling is afhankelijk van het risico en varieert tussen de drie en de tien jaar.