BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Voorkom zonneschade: handige tips

26-06-2024
door Redactie
GAzet

Trek je bij warm weer je shirt uit vanwege de hitte? Dat is niet verstandig, want daarmee bescherm je je huid niet tegen de zon. Het is verstandig om dit wel te doen en tijdens het werken preventieve maatregelen te nemen. En als je je lichaam tegen de schadelijke effecten van de zon beschermt, kun je huidkanker voorkomen. Je kunt dus beter tijdig in actie komen. Volandis geeft tips.

Foto: Betonhuis, Vincent van den Hoven Fotografie.

Foto: Betonhuis, Vincent van den Hoven Fotografie.

De eenvoudigste maatregelen die je kunt nemen om je huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon zijn nog altijd: weren, kleren en smeren. Toch zijn de schaduw opzoeken, bedekkende kleding dragen en de onbedekte huid insmeren met zonnebrandcrème niet genoeg. Natuurlijk moeten werknemers zichzelf goed beschermen tegen de zon, maar er is ook een zeer belangrijke rol weggelegd voor werkgevers. Bijvoorbeeld door preventieve maatregelen te nemen.

TOP-strategie

Het Huidfonds komt niet voor niets met het advies: weren, kleren en smeren. “Dit komt overeen met wat we in de bedrijfsgeneeskunde de ‘bronaanpak’ noemen”, zegt Jack van der Gragt, bedrijfsarts bij Volandis. “Dit wordt ook wel de TOP-strategie genoemd. Het smeren is vaak wel bekend, maar over het weren en de kleren hoor je niet veel.” De TOP-strategie geeft werkgevers tips hoe je preventieve maatregelen kunt nemen. TOP staat voor ‘Technisch’, ‘Organisatorisch’ en ‘Persoonlijke bescherming’.

Technisch en organisatorisch

  • Voorkom blootstelling en gebruik je logisch boerenverstand: werk in de schaduw.
  • Denk iedere werkdag goed na over hoe je het werk verdeelt om werken in de zon te voorkomen. Ook bij de losse taken. Dit vergt wat inspanning en overleg met je collega’s, maar het kan de uitvoering uiteindelijk verbeteren. Zeker gezien de link naar werken in de hitte.
  • Vermijd werken tijdens de uren met de meeste zonkracht (tussen 11:00 uur en 15:00 uur). En overweeg een tropenrooster: werken in de vroege morgen en de late namiddag.
  • Neem pauze in de schaduw.
  • Voer losse taken uit in de schaduw of creëer schaduw met bijvoorbeeld partytenten. Of span doeken. Er zijn meerdere manieren te bedenken om schaduw te creëren.

Persoonlijke bescherming

  • Draag een hoofddeksel met randen, waarbij ook de bovenste oorrand wordt beschermd.
  • Bescherm je nek, bijvoorbeeld met een nekflap aan je hoofddeksel. Die zijn er ook speciaal voor veiligheidshelmen.
  • Draag kleding met een beschermingsfactor, een wit T-shirt beschermt onvoldoende. Zeker als je zweet.
  • Draag bij voorkeur een shirt met lange mouwen en een lange broek. Echter: beter een T-shirt dan geen shirt. In tropische landen geven ze het goede voorbeeld: lange mouwen, een lange broek en een grote hoed.
  • Draag een geschikte zonnebril voor werken, dus met ‘veiligheidsglas’ en ‘zonnefilters’. Uv-licht kan de oogziekte ‘staar’ veroorzaken.
  • Smeer voldoende zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30. Het beste is om zonnebrandcrème te gebruiken met factor 50. Wees niet zuinig met de hoeveelheid.
  • Smeer jezelf dertig minuten voordat je de zon ingaat in met zonnebrandcrème en herhaal dit iedere twee uur. Bij zweten wordt aangeraden jezelf vaker in te smeren in die tijdsperiode.

Houd je huid goed in de gaten

Een belangrijk advies is ook om als werknemer regelmatig naar je huid te kijken, of er regelmatig naar te laten kijken. Ook om de veranderingen te zien. Een tip is om een foto te maken met een duimstok of een rolmaat, en dit na enkele maanden te herhalen. Dit geeft een betrouwbaar beeld van de verandering en de arts is er ook blij mee. Let niet alleen op jezelf, maar kijk ook eens naar je (kale) collega. Of nog beter: laat ernaar kijken door de huisarts of een dermatoloog. Iemand met getrainde ogen ziet snel of er actie vereist is, zodat er op tijd een behandeling ingezet kan worden. Die is vaak relatief simpel: bevriezen of smeren met een speciale crème. Neem je huid dus serieus, en ga bij twijfel naar de arts.

Bron: https://volandis.nl