Onderzoek naar verdeling kosten funderingsschade
De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen om te onderzoeken hoe de kosten van funderingsschade verdeeld kunnen worden tussen eigenaren, overheden en waterschappen. Minister De Jonge heeft tevens aangekondigd werk te maken van het voorkomen en herstellen van verzakkingen en andere schade aan funderingen.
Door het veranderende klimaat kan schade optreden aan funderingen op houten palen of op een ondiep gemetselde fundering. De herstelkosten hiervoor kunnen in de tienduizenden euro’s lopen en komen nu nog geheel op het bordje van de woningeigenaar. Onderzocht is dat in totaal bijna een miljoen woningen in Nederland kans op deze funderingsschade lopen.
Was funderingsschade lange tijd vooral een probleem dat in West- en Noord-Nederland speelde. Door zakkend grondwater, veroorzaakt door langdurig neerslagtekort, komen er echter steeds meer schademeldingen uit andere delen van Nederland binnen. Ook in gebieden met bijvoorbeeld veel kleihoudende gronden blijken funderingsproblemen voor te komen. De problemen doen zich vooral voor bij panden gebouwd voor 1970, maar ook gebouwen die daarna zijn gebouwd kunnen aangetast worden.
Aanvalsplan
Er is al geruime tijd politieke aandacht voor de gevolgen van funderingsschade. Kamerlid Nijboer (PvdA) diende samen met CDA, D66 en SP drie moties in, die alle drie zijn aangenomen. Ze vragen de regering hierin een ‘aanvalsplan’ op te stellen om verdere verzakking van huizen te voorkomen en schade aan funderingen te herstellen. Ander belangrijk punt voor de fracties is een redelijke kostenverdeling tussen alle betrokken partijen.
Minister De Jonge heeft aangegeven te werken aan nationale aanpak van funderingsschade die uitvoerbaar en rechtvaardig is. Dit voorstel wordt begin 2024 verwacht.