BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Tweede leven voor liggers viaducten

02-08-2023
door Redactie
Industrieel bouwen

De draagbalken van viaducten die worden verwijderd voor de verbreding van de snelweg A9 bij Badhoevedorp krijgen een nieuwe bestemming in de N201. De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afspraken hierover vastgelegd op InfraTech 2023, begin dit jaar. Ook in andere delen van het land wordt circulaire bouw van viaducten opgeschaald. Zo zijn dit jaar bij de bouw van het nieuwe viaduct Hoog Burel over de A1 hergebruikte liggers toegepast, afkomstig uit de A7 bij Groningen. Langzaam lijkt hergebruik van liggers echt op gang te komen.

Recent werden bij de bouw van het nieuwe viaduct Hoog Burel over de A1 hergebruikte liggers toegepast, afkomstig uit de A7 bij Groningen.

Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen dat overheden vaker materialen delen en hergebruiken. Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord Holland, neemt hierin graag het initiatief: “Als provincie willen we zien dat de beweging naar meer circulariteit op gang komt en we delen daarin de ambities van Rijkswaterstaat. We doen dit door al onze bruggen volgens het IFD-principe (industrieel, flexibel en demontabel) te bouwen en nu ook door IFD te combineren met het hergebruiken van liggers.”
Bij de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht komen in totaal circa 1.300 liggers vrij die in aanmerking komen voor hergebruik. De provincie heeft de intentie om 32 stuks te gebruiken voor het nieuwe brugdek van de vaste brug in de N201 bij Kortenhoef. De overige draagbalken zijn nog beschikbaar. Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat, is positief over de mogelijkheden hiervan: “Ik heb er vertrouwen in dat we de andere liggers ook kunnen hergebruiken. De eerste projecten dienen zich al aan.”

Hoog Burel
Ook in andere delen van het land wordt circulaire bouw van viaducten opgeschaald. Het nieuwe viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn is op 1 maart 2023 opengesteld voor alle verkeer. Door betonschade aan de onderkant van het oude viaduct was de Hoog Buurloseweg over het viaduct sinds 2017 afgesloten voor zwaar verkeer. In opdracht van Dura Vermeer hebben VERAS-leden Vlasman en Sagro BV het oude viaduct eind 2022 gesloopt. Hierna is het nieuwe viaduct binnen vier maanden op dezelfde locatie opgebouwd. Bijzonder is het hergebruik van liggers uit een elders gedemonteerd viaduct.
Haitsma Beton leverde en monteerde oude en nieuwe liggers voor dit kunstwerk. De twee hoofdoverspanningen zijn gemaakt van nieuwe liggers, met een lengte van 31 meter. De twee zijvelden zijn gemaakt van zestien liggers uit een Groningse viaduct. Hier is de overspanning 14 meter.
Uit het bestaande viaduct zijn de liggers losgezaagd en geboord. Vervolgens zijn de liggers uitgehesen en getransporteerd naar een tussenopslag in Apeldoorn. Daar zijn ze geschikt gemaakt voor de toepassing in Hoog Burel. De bestaande druklaag is verwijderd en de liggers zijn eind 2022 op de nieuwe plaats gemonteerd.

Nieuw viaduct Hoog Burel. Foto: © Erik Karst Fotografie.

SBIR Circulaire viaducten 
Het gebruik van de circulaire prefab liggers komt voort uit de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten: een onderzoeksprogramma waarmee Rijkswaterstaat bruikbare innovaties voor circulaire viaducten wil stimuleren. Deelnemers Dura Vermeer, Royal HaskoningDHV, VERAS-lid Vlasman en Haitsma Beton zijn in 2021 geselecteerd om, na een gedegen haalbaarheidsonderzoek in de voorbereidingsfase, een prototype circulair viaduct te realiseren. Met het plaatsen van de gebruikte, prefab liggers in het nieuwe viaduct Hoog Burel wordt nu de financiële en technische haalbaarheid en de duurzaamheidswinst in de praktijk getoetst; een mooie volgende stap in de ontwikkeling van een circulair viaduct dus!