Lichtgewicht exoskeletten winnen BouwBelang MKB Trofee 2023
Op 7 februari ontving het Zwitserse bedrijf Auxivo de BouwBelang MKB Trofee 2023. Auxivo won de innovatieprijs voor het mkb bouw met de Liftsuit en de Carrysuit, twee exoskeletten die bouwers ondersteunen bij fysiek zwaar werk. Voorzitter Riek Siertsema van de Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra (AFNL) reikte de prijs uit tijdens de BouwBeurs 2023.
Bouwbeurs 2023: veel innovaties zetten in op gezondheid en veiligheid
Tekst: Hans Fuchs
Foto’s: Kees Stuip
Minder belasting van het lichaam dankzij een lichtgewicht ondersteunend exoskelet, dat is het idee achter de Liftsuit en de Carrysuit. Beide exoskeletten zijn ontwikkeld door studenten van de ETH in Zürich, die zich inmiddels hebben verenigd in het bedrijf Auxivo. De Liftsuit is een mechanisch exoskelet dat onderrug en knieën ondersteunt bij het tillen van materialen en het buigen van de rug. De Carrysuit helpt gebruikers bij het dragen van materialen. Arie Grevers, juryvoorzitter van de BouwBelang MKB Trofee en hoofdredacteur van vakblad Bouwbelang: “De toepassingsmogelijkheden van beide exoskeletten zijn bouwbreed en bieden kansen voor betere werkomstandigheden op de bouwplaats.”
Extra spieren
De Liftsuit bestaat uit robuust en duurzaam textiel dat ook in de bergsport wordt gebruikt. Elastische polymeerbanden in het exoskelet helpen bij het tillen door bewegingsenergie op te slaan en weer af te geven. Auxivo typeert de Liftsuit als ‘een laag kunstmatige spieren buiten het lichaam’. Het exoskelet weegt nog geen 900 gram.
Het Zwitserse bedrijf introduceerde de Liftsuit en de Carrysuit op de Bouwbeurs voor het eerst breed aan de Nederlandse bouw. De Liftsuit wordt sinds 2019 al in diverse Europese landen gebruikt, waaronder Frankrijk en Duitsland. De Carrysuit is een nieuw product. Dit exoskelet is voorzien van een 5,5 kilo wegend aluminium harnas, toegesneden op het ontlasten van het lichaam bij het dragen van zware voorwerpen.
Eenvoudig en betaalbaar
De jury van de BouwBelang MKB Trofee prees de eenvoud en de brede inzetbaarheid van beide innovaties. Juyvoorzitter Arie Grevers: “Deze producten dragen op heel eigen wijze bij aan de duurzaamheid van de bouw. De exoskeletten helpen bouwers die dagelijks fysiek zwaar werk moeten verrichten en zorgen zo voor een gezondere werkomgeving – met in het kielzog mogelijk minder ziekteverzuim en lagere arbokosten.”
De jury was daarnaast te spreken over de toegankelijkheid van beide producten. De exoskeletten van Auxivo kosten respectievelijk 900 en 1690 euro. Grevers: “Dat maakt deze innovaties betaalbaar voor het hele mkb-bouw.” Auxivo verzorgt ook de training die gebruikers leert hoe de exoskeletten werken.
Fit en gezond op de bouw
Fabian Gobbo, één van de twee oprichters van Auxivo, was blij verrast met het winnen van de MKB Trofee: “We zien dat steeds meer bedrijven zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers.” Bij het uitreiken van de prijs onderstreepte Riek Siertsema van de AFNL het belang van een duurzame inzet van medewerkers in de bouw: “Als bouwer fit je pensioen halen is voor de AFNL een belangrijk streven. Deze exoskeletten dragen daaraan bij.”
Geen kramp meer
Inzetten op een gezonde en veilige bouwplaats, dat doen ook de twee innovaties die van de jury een eervolle vermelding kregen: de Raimondi Levmatic en de manmade fiber valbeveiliging van Hütter Safety en Keepr.
De Levmatic is een accu-aangedreven elektrische levellingtang voor de tegelzetter. Het Italiaanse familiebedrijf Raimondi ontwikkelde het gereedschap als gebruiksvriendelijk alternatief voor de traditionele mechanische levellingtang. De accu-aangedreven innovatie voorkomt de kramp en blessures aan de handen die kunnen optreden bij intensief gebruik van de ouderwetse tang. De accu-aangedreven Levmatic ontlast de hand bij het vastzetten van de scheggen die de tegels nivelleren. De nieuwe tool van Raimondi leent zich voor grote klussen en is volledig instelbaar op de te nivelleren tegels.
Veilig vallen
De jury vergaf een tweede eervolle vermelding aan de manmade fiber valbeveiliging van Hütter Safety en Keepr. Hütter Safety presenteert de nieuwe fiber-oplossing in het Keepr kabelsysteem als alternatief voor stalen valbeveiligingsystemen. Bovendien sluit manmade fiber beter aan op de veranderende normen voor valbeveiliging, aldus Hütter Safety. Een slimme coating in het binnenwerk voorkomt rek en krimp, terwijl de kleurstelling aan de buitenkant zorgt voor een goede zichtbaarheid.
Een praktijkgerichte prijs voor het MKB
De BouwBelang MKB Trofee is in 2011 in het leven geroepen als prijs voor een innovatie waar het mkb wat aan heeft – of het nu gaat om een stuk gereedschap of een dienst die de sector vooruit helpt, om nieuw materieel, materiaal of een slimme machine. De prijs gaat naar een innovatie die meteen inzetbaar is, zonder lange leertrajecten en zonder hoge investeringskosten.
De BouwBelang MKB Trofee wordt om het jaar uitgereikt aan een innovatie die wordt gepresenteerd op de Bouwbeurs in Utrecht. De winnaar kan rekenen op een bos bloemen, een oorkonde, eeuwige roem en volop aandacht in de vakmedia. In het verleden waren winnaars onder meer Cemwood, een circulaire dekvloer uit versteende houtsnippers (MKB Trofee 2019) en de Dachstick, een innovatief kunststof anker van Nelskamp dat geïntegreerd is in de F-12-U Zuid dakpan (2015). In 2011 werd de BouwBelang MKB Trofee toegekend aan Flesst valbeveiliging.
De BouwBelang MKB Trofee is een persprijs, met een jury die bestaat uit bouwjournalisten. Voor de editie van 2023 waren dat Arie Grevers (juryvoorzitter en hoofdredacteur van BouwBelang), Joop Wilschut (o.a. voormalig technisch redacteur van BouwWereld), Geert Hilferink (De Medialist) en architectuurjournalist/publicist Hans Fuchs.
Veel innovaties op de Bouwbeurs
Is het de ‘bijvangst’ van corona? Na het afblazen van de Bouwbeurs in 2021, leek de editie van 2023 een inhaalslag te maken. Met verrassend veel innovaties, ook voor het mkb bouw – op een verder soms erg rustige beursvloer.
Met duurzaamheid en milieu als speerpunten, voer de Utrechtse bouwbeurs (6 t/m 10 februari) misschien geen verassende koers. Maar de thematiek is actueel en bood alle ruimte voor oude en nieuwe spelers in de bouw-in-transitie. Op de beurs was volop aandacht voor prefab oplossingen, zoals Prefabmaat en voor integrale bouwconcepten voor dak en schil zoals TotaalDakConcept. Bij Prefabmaat, sinds een half jaar actief, kunnen kleine bouwbedrijven in een configurator prefab dakkapellen en hsb-wanden samenstellen. Prefabmaat levert de bestelde bouwdelen op de bouw af, inclusief hijswerk als dat nodig is.
Zuinig licht en vlinderen op accukracht
De focus op duurzaamheid druppelde door naar nieuwe en doorontwikkelde mkb-bouw producten. Van energiezuinige led-lichtoplossingen – met almaar meer lumen bij steeds lagere wattages – zoals de powertool accu-werklamp voor de kleine aannemer van LED’s work. Tot de AccuVlinder-serie (sinds 2018) van Hofstede Trading waarmee een betonvloer emissieloos en vrijwel geruisloos kan worden afgewerkt. Hofstede introduceerde in Utrecht een nieuwe dubbele zitvlinder op accu en een verlaagde kantelmachine (van 60 naar 53 cm). Een wisselsysteem voor de accu garandeert dat het werk niet stilvalt.
Luchtdicht en brandwerend
Alert Isolatie presenteerde in Utrecht een nieuwe Airtape-variant. De afdichtingssystemen van Alert Isolatie bestaan uit glaswol, vacuüm gesealed in folie. Als de seal geplaatst is en de folie wordt opengeprikt, zet de glaswolvulling uit en zorgt voor een luchtdichte aansluiting tussen bouwdelen. Op de Bouwbeurs presenteerde het Schiedamse bedrijf eveneens de Firetape, een smalle brandveilige Airtape-oplossing die goed is voor zestig minuten brandwering. De Firetape is in juni 2022 op de markt gebracht als variant van de al bestaande bredere Firetight tape.
De beurs bood ook – misschien in het kielzog nog van het werken-op-afstand dat corona afdwong – de nodige digitale oplossingen om projecten gesmeerd aan te sturen en af te ronden. De nieuwe Trimble Connect AR-App met augmented reality is er een voorbeeld van. Net als de Verbouwapp die DSG in Utrecht presenteerde. Die biedt bij woningrenovaties een communicatieplatform voor aannemers, architecten en woningeigenaren.
Ook de actualiteit sijpelde op de beursvloer door; wie nog geen inzicht had in de volle bandbreedte van alle warmtepomp-opties als duurzaam antwoord op de hoge energieprijzen, was in Utrecht ook wat dat betreft een hele werkweek lang aan het juiste adres.