BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Circulair viaduct Hoog Burel geopend

23-03-2023
door Redactie
Nieuws

Het nieuwe viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn is op 1 maart 2023 opengesteld voor alle verkeer. In opdracht van Dura Vermeer hebben VERAS-leden Vlasman en Sagro BV het oude viaduct eind 2022 gesloopt. Hierna is het nieuwe viaduct binnen vier maanden op dezelfde locatie opgebouwd. Bijzonder is het hergebruik van liggers uit een elders gedemonteerd viaduct.

Nieuw viaduct Hoog Burel. Foto: © Erik Karst Fotografie.

Door betonschade aan de onderkant van het viaduct was de Hoog Buurloseweg over het viaduct sinds 2017 afgesloten voor zwaar verkeer. Tijdens een weekendafsluiting van 4 tot 7 november 2022 is het verouderde viaduct Hoog Burel over de A1 nabij afslag Hoenderloo gesloopt. Haitsma Beton leverde en monteerde oude en nieuwe liggers voor dit kunstwerk voor Dura Vermeer. Het kunstwerk bestaat uit vier velden. De twee hoofdoverspanningen zijn gemaakt van nieuwe liggers, met een lengte van 31 meter. De twee zijvelden zijn gemaakt van zestien liggers uit een Groningse viaduct. Hier is de overspanning 14 meter.

Bijzonder is dat de hergebruikte liggers 35 jaar geleden ook door Haitsma Beton voor het Groningse viaduct zijn geleverd. Uit het bestaande viaduct zijn de liggers losgezaagd en geboord. Vervolgens zijn de liggers uitgehesen en getransporteerd naar een tussenopslag in Apeldoorn. Daar zijn ze geschikt gemaakt voor de toepassing in Hoog Burel. De bestaande druklaag is verwijderd en de liggers zijn eind 2022 op de nieuwe plaats gemonteerd.

SBIR Circulaire viaducten

Het gebruik van de circulaire prefab liggers komt voort uit de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten: een onderzoeksprogramma waarmee Rijkswaterstaat bruikbare innovaties voor circulaire viaducten wil stimuleren. Deelnemers Dura Vermeer, Royal HaskoningDHV, VERAS-lid Vlasman en Haitsma Beton zijn in 2021 geselecteerd om, na een gedegen haalbaarheidsonderzoek in de voorbereidingsfase, een prototype circulair viaduct te realiseren. Met het plaatsen van de gebruikte, prefab liggers in het nieuwe viaduct Hoog Burel wordt nu de financiële en technische haalbaarheid en de duurzaamheidswinst in de praktijk getoetst; een mooie volgende stap in de ontwikkeling van een circulair viaduct dus!

Lees meer over SBIR Circulaire Viaducten