BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Bewust Veilig-dag 2023: Bewust Bezig = Bewust Veilig

22-02-2023
door Redactie
GAzet

Op woensdag 29 maart 2023 organiseert de bouw-, techniek- en onderhoudssector de jaarlijkse Bewust Veilig-dag met als slogan Bewust Bezig = Bewust Veilig. Bewust bezig zijn met veiligheid op het werk is van levensbelang. Aannemersfederatie Nederland is mede-organisator.

Voor het zevende jaar op rij organiseren Aannemersfederatie Nederland. Bouwend Nederland, Techniek Nederland en OnderhoudNL de Bewust Veilig-dag. Met het initiatief willen zij de bewustwording rond veilig en gezond werken binnen de sector vergroten. Misschien nu nog wel sterker dan in voorgaande jaren, omdat steeds meer mensen uit andere branches en landen de genoemde sectoren komen versterken. Hun komst is essentieel voor de uitvoering van de energietransitie en de bouwopgave. Maar met een groeiend aantal nieuwe mensen met verschillende achtergronden groeit ook het belang van bewustwording rond veilig en gezond werken. Ook dit jaar vormt de website www.bewustveilig.com weer de spil waarop alle informatie te vinden is.

Hoe ziet de dag eruit?

Tijdens de Bewust Veilig-dag 2023 zullen bedrijven in de sector op hun eigen manier aandacht besteden aan veilig en gezond werken. Het is dus geen activiteiten dag op één locatie. Nee, bedrijven doen dit zelf. Ieder deelnemend bedrijf bepaalt zelf hoe zij deze dag inrichten en welke activiteiten zij organiseren. De brancheorganisaties leveren ondersteunende middelen en inspiratie, maar de invulling van de dag is aan de bedrijven zelf.

De Bewust Veilig-dag van 2022 was een groot succes. Meer dan 400 bedrijven in de bouw, techniek en onderhoud – zowel grote als kleine bedrijven – meldden zich aan. Zij besteedden elk op hun eigen manier aandacht aan gezondheid en veiligheid op het werk. Zo werden er in 2022 toolboxen en gesprekken over veiligheid georganiseerd, zelfgemaakte (pub)quizzen en andere spellen gespeeld en zelfs eigen magazines en videoseries gemaakt.

Weer veel aanmeldingen

Elk bedrijf in de bouw, techniek, infra en onderhoud dat zijn steentje wil bijdragen aan het voorkomen van onveilig werk, is opgeroepen om zich aan te melden voor de Bewust Veilig Dag 2023. Inmiddels hebben zich al bijna weer 400 bedrijven aangemeld voor de editie 2023. Vanuit de organisatie ontvangen de deelnemers ideeën, suggesties en hulpmiddelen om het onderwerp te agenderen.

Er is ook weer een Bewust Veilig-krant gepubliceerd, waarin aandacht wordt besteed aan (het aanpakken van) verschillende gevaren op het werk. Deze krant en het verdere programma voor de Bewust Veilig-dag worden gedeeld via de eigen nieuwsbrief, social media-kanalen en website.