BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

ABN AMRO: huizenprijzen flink onderuit

12-02-2023
door Redactie
Nieuws

Economen van ABN AMRO verwachten voor de komende jaren dat de huizenprijzen met 10% dalen. Een aangescherpte prognose, want eerder ging de bank uit van een daling van 6,5% over 2023 en 2024.Vooral dit jaar gaan de prijzen veel harder onderuit met 6 in plaats van de eerder verwachte 2,5%. Voor 2024 wordt een daling van 4% verwacht.

Oorzaken zijn volgens ABN AMRO de hogere hypotheekrente, de zwakke vooruitzichten voor economische groei en de recente prijsdalingen. Het sentiment is omgeslagen.

De economen houden er in de nieuwste Woningmarktmonitor rekening mee dat de hypotheekrente hoog blijft en dat de inkomens niet hard genoeg stijgen om compensatie te bieden. Dit betekent dat de huizenprijzen verder omlaag moeten om de betaalbaarheid te verbeteren.

Ook minder transacties

Ook de ramingen voor het aantal transacties is bijgesteld. In 2023 zal het aantal transacties niet met 1% maar met 5% dalen. In 2024 zal de interesse om te kopen waarschijnlijk weer groeien en wordt een stijging van de verkopen met 2,5% verwacht. De toename is bescheiden, omdat deze wordt beperkt door het geringe aantal nieuwbouwwoningen dat wordt opgeleverd.

Prijsdaling vierde kwartaal

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in het vierde kwartaal van 2022 voor het eerst in negen jaar sprake was van een prijsdaling. Bestaande koopwoningen waren in december nog 2,7% duurder dan een jaar eerder. Dat is de laagste prijsstijging van jaar op jaar in ruim zeven jaar. Een maand eerder bedroeg de stijging nog 4,9%. Gemeten over het hele vierde kwartaal daalde de prijzen dus. In het vierde kwartaal van 2022 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld € 415.546.