BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Te veel stress, wat moet je ermee?

26-01-2023
door Redactie
GAzet

Iedereen ervaart weleens stress en dat is maar goed ook. Stress helpt je bij het uitvoeren van moeilijke en spannende taken. Stress is dus goed. Wat niet goed is als stress te lang aanwezig is. Dan is stress niet langer functioneel, maar kan deze zelfs leiden tot klachten.

Wat is stress precies? Het evenwicht tussen wat iemand aankan (draagkracht) en de zaken die spanning veroorzaken (draaglast) raakt dan verstoord. In de praktijk zal je merken dat je hartslag omhooggaat, je spieren zich aanspannen en je ademhaling versnelt. Daarna neemt dit weer af. Bij aanhoudende stress blijven die hartslag en ademhalingsfrequentie hoger dan normaal. Er zijn ook andere symptomen van aanhoudende stress zoals: een kort lontje, slecht slapen en je overdag moeilijk kunnen concentreren. De oorzaak van aanhoudende stress is voor iedereen anders. Wat echter voor iedereen geldt, is dat je te veel stress niet kunt negeren. Maar wat moet je ermee?

Profiteer van het PAGO

Stress kan zich uiten in verschillende gradaties. Maar of je nu lichte, middelzware of zwaardere klachten ervaart, de eerste stap is altijd hetzelfde. Ga in gesprek met je bouwarts. Elke vier jaar word je uitgenodigd voor een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) en Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Dit is bij uitstek het moment om eventuele stressklachten te bespreken. Laat jouw PAGO nog even op zich wachten of ben je recent geweest? Je kunt altijd contact opnemen voor een spontane DIA.

Maatwerk

De sector heeft stresspreventie goed geregeld voor al haar werknemers, zowel voor bouwplaatwerknemers als UTA-personeel. Toegang tot de werkdrukvoorziening is dus altijd gratis en er is géén wachtlijst. De begeleiding in stressklachten is altijd maatwerk, want als je lichte klachten ervaart, heb je een andere behoefte dan wanneer je zware klachten ervaart. Samen met de bouwarts inventariseer je hoe de situatie nu is zodat hij/zij een goede inschatting kan maken welke ondersteuning het beste bij je past.

De bouwarts verwijst je naar één van de verschillende, professionele partijen Gezondeboel, Vitalmindz of CSR die jou ondersteunen op een manier die bij jou past. De mogelijkheden variëren van het zelf uitvoeren van E-health modules bij lichte klachten of gesprekken met een coach/psycholoog op locatie of een combinatie ervan.

Trek aan de bel

De sector zet zich vol in op vroegsignalering waarvoor het PAGO (+DIA) een belangrijk middel is. Dus niet alleen bestaande klachten aanpakken, maar juist ook een focus op preventie. Wat zijn jouw triggers en hoe voorkom je in de toekomst dat je in dezelfde valkuil loopt? In onze sector trekken we niet graag aan de bel als het even niet zo lekker loopt, maar in 2023 willen we je uitdagen om dat wel te doen. De bel is er, gun het jezelf en maak er gebruik van als het nodig is!

Praktisch

Om gebruik te maken van de gratis ondersteuning vanuit de werkdrukvoorziening heb je een verwijzing van de bouwarts nodig. Neem hiervoor contact op met je preventie arbodienst om een afspraak te maken voor het spreekuur van de bouwarts (arbospreekuur). Hier kun je altijd binnen 5 werkdagen terecht.

Meer weten? Ga naar https://volandis.nl