BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Speels en effectief

01-12-2022
door Redactie
Nieuws

Hoe wek je bij basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) en eerstejaars vmbo’ers belangstelling voor de bouwberoepen? Nou, dat kunnen de vrijwilligers van Technet Amstel & Venen je wel vertellen. Maar liefst 4000 leerlingen maakten kennis met techniek in de hallen van Van Vliet Containers in Aalsmeer, een specialist in logistiek voor de plantenbranche en retail. Wat een enthousiasme, wat een nieuwsgierigheid! Ook van de ouders!

Techniek Driedaagse enthousiasmeert leerlingen én hun ouders

De sleutel voor verbetering van het bouwimago en een afdoende instroom van jonge vakmensen ligt hij de ouders van basisschoolleerlingen.

Tekst: Arie Grevers
Foto’s: Kees Stuip

Dominique de Rijk werkt normaal gesproken bij Vobi Infra in Mijdrecht, maar in de weken voorafgaande aan de twee jaarlijkse Techniek Driedaagse (TD) en tijdens het spektakel is ze niet op haar kantoor. Dan is ze één van de 200 vrijwilligers bij de Technet Amstel & Venen, de organisatie die het evenement gestalte geeft. Ook dit jaar weer voor de vijfde editie van de spetterende beroepenpresentatie voor scholieren op 27, 28 en 29 september in Aalsmeer. Overigens met toestemming van de werkgever, die het evenement van harte ondersteunt. Ze hoeft er dus geen dagen voor op te nemen.

Dominique de Rijk: “Techniek Driedaagse werpt vruchten af. Het aantal leerlingen in de regio dat voor een beroepsopleiding kiest, groeit gestaag.”

Win-win situatie

Zij is verantwoordelijk voor de bouwberoepen. Haar  inspanningen voor de TD begint eigenlijk als de vorige voorbij is. Dan begint het werven van ondernemers die willen bijdragen aan het succes van de volgende TD. Inmiddels werken de ondernemers in de regio graag mee, want het evenement werpt vruchten af. Ze merken dat de aanwas van jonge vakmensen groeit dankzij de inspanning van mensen als Dominique, dankzij de Techniek Driedaagse. Dus ze willen er graag bijzijn. Eén van die ondernemers is Tristan Frese, commercieel manager bij de Schijf Groep in Uithoorn en ook vrijwilliger. Op de TD is hij branchecoördinator Duurzaamheidsplein. “Een echte win-win situatie. Wij, als deelnemende bedrijven,  krijgen de gelegenheid onze openstaande vacatures onder de aandacht te brengen. En er is dit jaar voor het eerst  een beroepenmarkt: geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid informatie in te winnen over vervolgopleidingen.”

Tristan Frese: “Al die jonge mensen die blij worden van techniek – ik krijg hier zoveel energie van.”

Ondernemers verzorgen workshops

De Techniek Driedaagse begon vanuit de behoefte de technische beroepen eens op een andere manier onder aandacht te brengen bij jonge mensen. Gewoon laten zien dat het ambacht een prachtige beroepskeuze is. Dominique was er vanaf het begin bij en heeft het evenement zien groeien tot wat het nu is. “We bieden dit jaar vijftig workshops aan in de acht branchehoeken: Duurzaamheid, Bouw, Automotive & Logistiek, Robotica, Installatietechniek, ICT & Nieuwe MediaMetaal & Kunststof en de nieuwe branchehoek Maritiem. En ik ben altijd weer verrast over de creativiteit die de ondernemers aan de dag leggen bij het ontwikkelen van de workshopmaterialen. In de bouwhoek wordt een muurtje gemetseld, een straatje gelegd, met blokken een huis op schaal gebouwd en verder staat er een simulatieapparaat voor het graven van een sleuf en ook een elektrisch kraantje op rupsen uitgerust met een grijper waarmee de jonge bezoekers blokken in een boter-kaas-en-eieren spel kunnen manoeuvreren.”

Ouders overtuigen

Vierduizend potentiële technici heeft het Technet team dit jaar ontvangen in de hallen van Van Vliet. Het enthousiasme van de scholieren is één ding; de ouders overtuigen is een ander. Dat hebben de organisatoren goed begrepen. Daarom zijn de ouders op de donderdagavond van de TD samen met hun kinderen van harte welkom in de hallen van Van Vliet. Bijna tweeduizend ouders , opa’s en oma’s zijn komen opdagen – een fantastisch resultaat, vindt Dominique. “Ze kunnen aan den lijve ondervinden hoe enthousiast en gelukkig hun zoon of dochter wordt van wat wij aanbieden. En dat trekt ook de ouders over de streep. Met de manier waarop wij het hier aanpakken, tonen we de rijkdom aan beroepsmogelijkheden in de techniek waarvan de ouders en leerlingen vaak geen idee hebben dat ze bestaan. Het is voor hen een echte eye-opener en veel leerlingen weten na een bezoek aan de TD wat ze later willen worden.”