“Practice what you preach”
Het nieuwe bedrijfspand van Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek in Honselersdijk is een verregaande exercitie in duurzaam bouwen – in eigen regie ontworpen, ontwikkeld en gerealiseerd door een MKB-bouwbedrijf. Innovatieve technieken en producten dragen in het energieneutrale kantoorpand bij aan een gezonde werkplek voor de 50 werknemers van het MKB-bouwbedrijf én aan een beter milieu. De nieuwbouw weerspiegelt één op één de ondernemersvisie van directeur Giel Biersteker: “De bouw moet verduurzamen. En die duurzaamheid begint bij jezelf.”
Tekst: Hans Fuchs
Foto’s: Kees Stuip
Circulair bouwen, biobased, remontabel; nog niet zo lang geleden was het allemaal het exclusieve domein van frontrunners, pioniers die hun nek uitstaken met gewaagde pilots om de grenzen van de duurzaamheid in de bouw te verkennen. Een paar bekende voorbeelden: Circl, Green House, de tijdelijke rechtbank van Amsterdam, het Hof van Cartesius.
Inmiddels verzet ook het MKB-bouw bakens als het gaat om duurzaam bouwen. Dat demonstreert het nieuwe kantoorgebouw van Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek. Directeur Giel Biersteker liet in Honselersdijk een gasloos en energieneutraal kantoorpand bouwen dat op tal van fronten stappen zet op het gebied van biobased, C2C en demontabel bouwen. Een slimme mix van milieuvriendelijke technieken en producten maakt dat de medewerkers van het bedrijf verblijven in een gebouw waarin het niet alleen aangenaam toeven is, maar dat ook bijdraagt aan het sluiten van kringlopen en ook nog eens actief meewerkt aan het zuiveren van de buitenlucht.
Slimme zonwering en sportschool aan huis
Waarom zoveel aandacht voor duurzaamheid bij de bouw van je eigen bedrijfspand? Voor Giel Biersteker heeft dat twee kanten: “De bouw moet verduurzamen. Vanaf volgend jaar geldt voor onze branche BENG, we zijn op weg naar ENG. De eisen van de overheid sijpelen door naar de bouw; daar kunnen we niet omheen.”
Daar komt bij: duurzaamheid gaat over welzijn en gezondheid – en dan heb je het over jezelf en je naasten, stelt Biersteker: “Practice what you preach. Duurzaamheid op zichzelf is geen doel. Ik wil meewerken aan een betere wereld – en één aspect daarvan is zorgen voor het welzijn en de gezondheid van de mensen in mijn bedrijf.”
Dat zette Biersteker in zijn bedrijfspand op de meest uiteenlopende manieren om. De werkomgeving is groen; overal in het pand zijn planten te vinden. Op de ver uitkragende luifels – die zomers de zon buiten houden en zo de koellast verlagen – ligt sedum. Het bedrijf heeft een sportschool aan huis.
Giel Biersteker verwijst ook naar de binnenzonwering van Kindo: “Het zonweringssysteem werkt met een softwareprogramma dat de stand van de zon koppelt aan de locatie en oriëntering van onze ramen en via sensoren in het raam registreert of de zon schijnt of niet. Zo hebben we hier nooit storend zonlicht op de schermen van onze computers.”
Hoogwerkers met lithiumaccu’s
Overal in het kantoorpand dicteerde duurzaamheid de keuzes voor materialen en installaties. Op het dak heeft de nieuwbouw meer dan 480 zonnepanelen van SolarNRG. Een extra slag maakte Biersteker door die PV-panelen te monteren op een in-en-in witte bitumen dakbedekking. Die folie – biobased en C2C – zorgt voor minder warmteaccumulatie op het platte dak en dat verbetert het rendement van de panelen. Biersteker oogst op die manier 150.000 kilowattuur per jaar. Terugverdientijd van de investering: 3 jaar.
Aan de goed geïsoleerde gevels monteerde Biersteker panelen voorzien van een titaniumdioxide coating met luchtzuiverende eigenschappen. Tripelglas zorgt aan de gevels voor een hoge isolatiewaarde en een uitstekende geluidsisolatie – goed voor een lagere energierekening en stillere werkplekken. Op de hoeken is dat tripelglas ook nog eens gebogen, puur voor de esthetiek.
En ook het bouwen zelf gebeurde in Honselersdijk duurzaam. Het hijswerk liet Giel Biersteker uitvoeren door Hoogwerkt, een hijsspecialist die uitsluitend gebruik maakt van elektrisch aangedreven hoogwerkers en ander bouwplaatsmaterieel met lithiumaccu’s in plaats van verbrandingsmotoren.
“Slim ondernemen is omzien naar nieuwe technieken en materialen.”
Praktische duurzaamheid
Duurzaamheid praktisch maken, zo typeert Biersteker zijn houding: “Dat wil zeggen: altijd goed kijken naar de opgave. Wat is praktisch voor de specifiek situatie, wat is bruikbaar? Voor de uitschrijving van ons pand hebben we technisch omschreven wat we wilden, maar we schreven geen systemen voor. Zo wilden we inventiviteit genereren, nieuwe jonge bedrijven een kans geven, zeker het MKB. Ik ben altijd op zoek naar betere producten en betere methodes. Slim en goed ondernemen is vooruitkijken, omzien naar nieuwe technieken en materialen. Het internet is een goede manier om je daarover te informeren. Tegelijkertijd is ons bedrijfspand een showroom voor de klanten. Ik laat ze zien wat mogelijk is in de markt. ”
Die pragmatische grondhouding bezorgde Bierstekers bedrijf vorig jaar de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2021 voor de meest vooruitstrevende ondernemer op gebied van duurzaamheid. Biersteker: “De prijs kregen we voor de manier waarop we duurzaamheid omzetten in de praktijk, maar ook voor ons MVO-beleid – van de aandacht voor het welzijn van onze medewerkers tot aan de betrokkenheid bij goede doelen en lokale sportverenigingen.”
Grijswater in plaats van drinkwater
Giel Biersteker liet in het nieuwe bedrijfspand ook een geavanceerd grijswatersysteem installeren. Dat gebruikt opgevangen regenwater voor het spoelen van de toiletten. Kleine kanttekening: de terugverdientijd is een geschatte dertig jaar. Biersteker: “Als ik alleen naar het geld zou kijken… Drinkwater gebruiken om het toilet te spoelen, vind ik waanzin. Ons gebouw vangt hemelwater op, dat we vervolgens opslaan. Met dat water spoelen we de toiletten en het voorziet het groen in en aan ons pand van water. Warm tapwater wordt in ons pand bereid met elektrische doorstroomverwarmers. Wij hebben dus geen buffer van warm water, maar werken met warm water op afroep. Zo verbruiken we niet alleen veel minder water, ons gebouw helpt als ‘retentievat’ ook nog eens mee aan het verminderen van wateroverlast, wat in deze regio een thema is. Zo bezien is ons grijswatersysteem een verstandige investering.”
Bouwen met oog voor de toekomst
Duurzaamheid begint bij slimmer werken, stelt Biersteker, en verwijst naar de afvalstromen in de bouw. De bouw is altijd nog kampioen als het gaat om afval produceren, alle recycling ten spijt. Biersteker: “Al die verpakkingen en folies, al dat restmateriaal; daar zijn oplossingen voor te bedenken. In het hergebruik van pallets is een grote slag te maken. Wij hebben met leveranciers afgesproken dat ze restmaterialen en pallets terugnemen voor hergebruik. Dat kostte wat overredingskracht, maar nu doen we dat gezamenlijk zo – en het levert deze leveranciers ook geld op.”
De sector als geheel kan slimmer, aldus Biersteker: “De bouwbranche werkt voor het overgrote deel nog hetzelfde als veertig, vijftig jaar geleden. We kunnen veel meer prefabben, andere materialen inzetten, demontabel bouwen. Als wij voor een klant een loods bouwen, komt het steeds vaker voor dat we die ‘op de toekomst’ bouwen – met mogelijkheden voor groei. Bijvoorbeeld door de constructie iets zwaarder uit te voeren, zodat een gebouw in een later stadium probleemloos kan worden opgetopt, als alternatief voor nieuwbouw.”
Biersteker Bouw ontwikkelt momenteel ook energieneutrale, gasloze prefab woningen, bestaand uit twee modules van 50 vierkante meter elk – ‘voor een betaalbare prijs’, onderstreept Biersteker: “Dit jaar komt er een proefwoning, volgend jaar bouwen we met dit systeem 36 woningen.”
Bij die hands on mentaliteit ten aanzien van duurzaamheid, ziet Biersteker bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad nog wel een paar drempels: “Alles van het gas af lijkt me problematisch bij de bestaande bouw, alle technische mogelijkheden ten spijt. De ontwikkelingen gaan steeds sneller, maar vooruit is niet altijd rechtdoor.”
Familiebedrijf
Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek in Honselersdijk is een familiebedrijf dat in 1997 werd opgericht door Giel Biersteker – na een vliegende start als zzp’er in 1993. Het huidige bedrijf is op vijf gebieden actief: gevel en dak, nieuwbouw en renovatie, asbestsanering en duurzame installatietechniek, en service- en onderhoud. Dat laatste doet Biersteker voor klanten als BP, Ikea en Flora. Daarnaast ontwerp en verkoopthet bedrijf bedrijfsruimtes voor de internationale tuinbouw.