BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Kopen, huren of leasen?

09-05-2022
door Redactie
Thema’s

Wie gereedschap nodig heeft denkt al snel aan kopen. Internet wordt afgestruind, documentatie wordt opgevraagd en leveranciers en beurzen worden bezocht. Maar heb je ook al aan huren of zelfs leasen gedacht? Je betaalt bij huren alleen voor de tijd dat je het bouwmaterieel nodig hebt en de grote verhuurders garanderen dat de meest uiteenlopende producten permanent beschikbaar zijn. Wil je het gereedschap over langere tijd in gebruik houden, dan kan leasen een aantrekkelijke optie zijn.

Tekst: ing. Frank de Groot

Ga ik mijn gereedschap kopen of huren? Of kies ik voor een leasecontract? Foto: Frank de Groot.

Alles wat je op een bouwplaats ziet aan gereedschap is niet alleen te koop, maar ook te huur. Steeds meer gereedschappen kun je ook leasen. Huren en leasen zijn aantrekkelijke opties als je een gebrek hebt aan liquide middelen of andere investeringen moet doen. Heb je een machine maar een paar uur nodig? Dan is huren natuurlijk een aantrekkelijke optie.
Het aandeel gehuurde gereedschappen stijgt nog steeds. Inhuren van materieel maakt de aannemer flexibeler. Huren garandeert de ondernemer dat hij kan beschikken over een bepaalde machine wanneer hij deze nodig heeft. Dat kan enkele dagen zijn, maar ook enkele weken of zelfs maanden. Na het project kun je de machine weer inleveren bij het verhuurbedrijf. Een eigen machine waarvoor geen werk is, staat stil en kost geld.

Binnen 24 uur beschikbaar

De gedachte dat gekocht materieel altijd beschikbaar is en gehuurd materieel niet, is achterhaald. Wanneer een aannemer naar één van de vele verhuurpunten van materieel en gereedschappen in Nederland gaat dan is het gevraagde product direct of anders uiterlijk de volgende dag beschikbaar. Een centraal computersysteem houdt bij verhuurders met meerdere vestigingen bij welke machines in welk filiaal voorradig zijn. Mocht het nodig zijn, dan wisselen de vestigingen het materieel onderling razendsnel uit, desnoods ‘s nachts.
Boels is veruit het grootste bedrijf en bepaalt grotendeels de prijzen en voorwaarden bij het huren van gereedschap. Andere grote verhuurders zijn onder meer Bo-Rent en Loxam. Maar ook alle bouwmarkten verhuren machines. Vaak verloopt die verhuur in samenwerking met Boels of RENTpartner (onderdeel van Boels). De minimale huurtijd is veelal 4 uur, een huurdag is maximaal 24 uur. Bij huur moet vaak wel borg worden betaald.

Wanneer kopen of huren?

Het omslagpunt ‘kopen of huren’ is afhankelijk van een aantal aspecten, zoals de haalbare bezettingsgraad en mogelijkheden tot onderhoud van het gereedschap binnen de organisatie. Stel je hebt permanent een boorhamer nodig: dan moet je hem kopen of leasen (daar komen we verderop op terug). Maar de werkzaamheden nemen toe en je koopt een tweede boorhamer, die je de helft van de tijd nodig hebt. Moet je ook kopen. Maar een derde boorhamer is maar incidenteel nodig, tijdens piekdagen. Die kun je dan beter huren op de dagen dat je hem nodig hebt. Dat is goedkoper dan dat die dure boorhamer hele dagen in de werkplaats ligt.
Het omslagpunt is ook afhankelijk van de organisatie zelf. Kan bijvoorbeeld iemand binnen de onderneming het beheer van gereedschap als taak erbij doen of moet men extra personeel in dienst houden om dit te beheren? Het omslagpunt is dus ook afhankelijk van het businessprofiel van een onderneming. Ook belangrijk is of men altijd in de regio of landelijk werkt.
Ook de huurtermijn is van invloed. Het lijkt goedkoper om een boormachine te kopen in plaats van een heel jaar te huren. Maar bij verhuur krijg je bij langere termijnen een lagere verhuurprijs. En hoe vaak gebruik je die boormachine per jaar? Tien keer? Dan kun je die beter tien keer een dag huren. Veel hangt dus af van de uitgangspunten bij aanvang van het huren.

Boels Verhuur is de grootse verhuurder van machines en gereedschappen in de Benelux. Foto: WAM&VanDuren Bouwgroep.

Up-to-date materieel

Een ander voordeel van huren is dat een bouwbedrijf altijd over de modernste technieken kan beschikken. Een aannemer gaat zelf niet ieder jaar een nieuwe machine kopen, omdat er een nieuwe versie is. Maar bij een groot verhuurbedrijf kun je altijd beschikken over de nieuwste machines. Bovendien zijn bij de toonaangevende verhuurders alle verhuurde machines geïnspecteerd en gecertificeerd. Bovendien heb je bij huren de garantie dat zo’n machine ook werkt als je hem nodig hebt. Bij een eigen machine heb je die garantie niet.
Als huurder ben je zelf wel aansprakelijk voor schade aan het gereedschap of de machine. Indien er sprake is van schade en/of het gehuurde is vuil, dan kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Deze worden in mindering gebracht op het borgbedrag. Controleer dus van tevoren of je verzekering gehuurde spullen dekt en in welke mate. Ook kun je bij een verhuurbedrijf een schadeafkoopregeling afsluiten. Houd rekening met ongeveer 10% van de huurprijs. Diefstal en brandschade is eveneens niet gedekt. Informeer of deze schade ook is af te kopen.

Leasen

Een derde optie is leasen. Als je gereedschap langere tijd nodig hebt, maar je wilt niet direct veel geld moeten investeren, dan is leasen een prima optie. De grote verhuurbedrijven bieden daarbij de mogelijkheid om een product langere tijd te ‘huren’: zoals één, twee of zelfs drie jaar. Dit wordt ook wel ‘mini-lease’ of ‘shortlease’ genoemd. De leasecontracten zijn inclusief verzekering, reparaties, onderhoud en vervanging bij uitval. Materieel kan zelfs in de kleur van het bedrijf worden geleverd. In feite wordt er dus een prestatie ingehuurd.
Enkele fabrikanten bieden ook leaseconstructies aan, zoals Festool, Hilti, Makita en Metabo. De voorwaarden verschillen nogal, maar Festool en Makita bieden bijvoorbeeld een leaseconstructie aan bij gereedschap vanaf 500 euro, excl. btw. Het gaat dan om een leasecontract van 36 maanden. Bij Makita is dat exclusief administratiekosten en verzekering, bij de service Festool FinancingPLUS, is dat inclusief die kosten. Ook kan je bij Festool na drie jaar de machine overnemen tegen 3 procent van de aanschafkosten.
Voordeel van leasen is dat onderhoud en reparatie zijn inbegrepen. Wel kunnen er eisen worden gesteld aan de solvabiliteit en betaalgedrag. Voor startende ondernemers kan het dus lastig zijn een leasecontract af te sluiten. Bij Festool is dit vanaf zes maanden mogelijk, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Conclusie

Kopen van gereedschap is al lang niet meer vanzelfsprekend. Voor bijvoorbeeld een zelfstandige voelt het fijn om eigen gereedschap te hebben, maar je moet er wel de liquide middelen voor hebben. Voor een set basis gereedschap met accessoires ben je zo duizenden euro’s kwijt. Dan kan leasen dus een aantrekkelijke optie zijn en bovendien kan soms het gereedschap na afloop van de leasetermijn je eigendom worden tegen een aantrekkelijke afbetaling. Heb je incidenteel gereedschap nodig? Leen het dan van een collega of huur gereedschap.

Kopen, huren of leasen? Heeft u ervaring met huren of leasen van gereedschap, in plaats van kopen? Mail arie@bouwbelang.com!