BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Oorlog Oekraïne bedreigt bouwprojecten

11-04-2022
door Redactie
Nieuws

In een recent gepubliceerd onderzoek over bouwmaterialen waarschuwen deskundigen van ABN AMRO voor het mogelijk uitstellen, of zelfs afblazen van bouwprojecten in Nederland door de oorlog in Oekraïne. De vorig jaar al fors gestegen prijzen van bouwmaterialen, in combinatie met een veel lager consumentenvertrouwen door de inval van Rusland, vormen de voornaamste redenen van deze waarschuwing.

Onderzoek ABN AMRO:

Ten opzichte van februari 2021 lagen de prijzen van veel bouwmaterialen dezelfde maand dit jaar fors hoger. Zo zijn de prijzen van houten verpakkingsmaterialen, ijzer, staal en gewalste producten van staal tussen de 60 en 70 procent gestegen. Die enorme prijsstijgingen zijn volgens de onderzoekers het gevolg van het wereldwijde herstel van de economie, waardoor de vraag naar producten en energie voor de productie daarvan sterk steeg.
In de nu gepresenteerde cijfers zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog niet verwerkt, maar ABN AMRO stelt dat die de situatie verder verergerd.

Verlaagde export en hoge energiekosten

Hoewel slechts een klein deel van het hout dat in Nederland gebruikt wordt uit Rusland en Oekraïnekomt, zorgt de verlaagde export uit die landen voor een stijgende prijs. Hetzelfde geldt voor materialen zoals staal. Zo heeft een grote producent een fabriek in Oekraïne moeten stilleggen, waardoor het aanbod verder daalt.
Voor bouwmaterialen die regionaal of lokaal geproduceerd worden, verwachten de onderzoekers van ABN AMRO dat ook die prijzen de komende maanden verder gaan stijgen. Tot nu toe stegen de prijzen van die producten niet of minder snel, maar door de stijgende energieprijzen worden de productiekosten evenredig hoger. Die extra kosten gaan fabrikanten doorberekenen.

Flinke discussies

Gekoppeld aan een sterk verminderd consumentenvertrouwen door de oorlog in Oekraïneverwacht ABN AMRO dat mensen minder snel een nieuw huis willen kopen en bedrijven minder snel bereid zijn om in een nieuw gebouw teinvesteren.Volgens de onderzoekers komen door deze ontwikkelingen de marges van veel bouwers onder druk te staan. Aannemers willen de prijsstijgingen doorberekenen aan opdrachtgevers. In hetrapport schrijft ABN AMRO dat er nual ‘flinke discussies’worden gevoerd tussen aannemers en projectontwikkelaars over die extra kosten. ‘Als ze daar niet uitkomen, leidt dit tot uitstel of kan het zijn dat veel projecten in hun geheel niet doorgaan’, zo is te lezen in het rapport.