Binnen en buiten de poort
Bij V&V Infra BV gaat het om: meedenken met de klant, oplossingen verzinnen en uitwerken, de uitdaging van maatwerk en plezier in het werk. In de loop der jaren heeft V&V zich ontwikkeld tot een breed georiënteerd GWW-bedrijf dat werken uitvoert voor gemeenten en de petrochemische industrie met een specialisatie in betonwerk. Buiten en binnen de poort – zoals dat genoemd wordt door bedrijven die actief zijn voor beide typen opdrachtgevers.
V&V Infra BV en specialist betonwerk zoekt de bijzondere uitdaging
Tekst: Arie Grevers
Foto’s: V&V Infra BV
V&V Infra BV in Oostvoorne is thuis in alle voorkomende infra-activiteiten; van grond- en leidingwerk tot saneringen en verhardingen.Verder heeft de mkb-onderneming zich in het bijzonder toegelegd op betonvloeren en -fundaties. V&V Infra adviseert met haar eigen bedrijfsbureau opdrachtgevers en begeleidt de projecten van bestek- en ontwerpfase tot realisatie en nazorg.
Jan Willem van der Voorde en Wiep Veerman vormen vanaf de oprichting de directie. De V’s van hun achternamen komen terug in de naam van het bedrijf. Ze hebben elkaar na hun opleiding HBO-civiele techniek leren kennen in het grootbedrijf. Beiden voelden de drang hun ideeën te verwezenlijken en daarvoor vonden ze onvoldoende gehoor bij hun werkgever. Een reden om een andere werkgever te zoeken. Ditmaal in het MKB-segment. Jan Willem werd projectleider en Wiep bedrijfsleider. Ze voerden beiden zelfstandig en als eindverantwoordelijke hun werk uit. Dat beviel zo goed dat ze na twee jaar een eigen bedrijfsbureau starten. Dat was voor hen de enige optie, want startkapitaal om uitvoerend aannemer te worden was er toen nog niet.
Jan Willem: “Op een vrijdag namen we afscheid van onze werkgever en de maandag erop was hij onze eerste klant. En dat is hij nog een paar jaar gebleven.”
Doorbraak
De beide directeuren hadden onderling en met het thuisfront afgesproken dat ze hun ambitie voor zelfstandig ondernemerschap vijf jaar de kans zouden geven. Maar dan moest er toch een volwaardige infra-onderneming staan met een stabiel klantenbestand en met medewerkers die de GWW- en civiele werken zouden kunnen uitvoeren. Ze begonnen met enkele kleinere klussen. Ze waren succesvol en daardoor kwamen ze ook in aanmerking voor de grote klussen in de petrochemische industrie en ook daarbuiten zoals de diverse tunnels van de Betuwe Spoorlijn.
Een van die mooie projecten in de beginfase was de langste spoortunnel in het traject van de Betuwelijn tussen Oud Alblas en Zwijndrecht. De beide directeuren denken met veel plezier terug aan het tunnelproject.
Jan Willem: “Het was een mooie en spannende tijd. We waren met z’n tweeën en plotseling hadden we een team om ons heen van vijftien mensen. Overdag waren we druk met onze bedrijfsbureau-activiteiten. ‘s Nacht gingen we met het team de zes kilometer lange tunnel in. Wiep en ik wisselden elkaar om de twee nachten af.”
Het werk bestond grotendeels uit het leggen van ca. 120.000 betonplaten voor de afdekking van de kabel- en leidinggoot langs het spoor. Wiep: “Voor het transport in de tunnel en het leggen van de platen maakten we gebruik van een Kroll, een mobiele spoorkraan. Daarop monteerden we een zelf ontwikkelde vacuümunit die vier platen in één keer kon leggen. De grootste uitdaging lag echter in de logistiek en de samenwerking met andere partijen. Alle platen van verschillende afmetingen lagen op meerdere depots in de omgeving. Vaak wisten we een dag van te voren pas welk tunneldeel en dus welke platen we moesten gebruiken. Al met al is dit met succes afgerond en konden we terugkijken op het leggen van ca. 160.000 platen in drie verschillende tunnels.”
Meedenken
Meedenken met de klant, oplossingen verzinnen, de uitdaging van maatwerk en werkplezier. Met die insteek staan Jan Willem en Wiep sinds de oprichting elke opdrachtgever terzijde. De opdrachten vinden ze, zoals ze zelf aangeven: binnen en buiten de poort. Wat bedoelen ze daar precies mee? Jan Willem: “Ons werkgebied is voornamelijk voor particuliere opdrachtgevers in het Rotterdams havengebied. Om op een fabrieksterrein in het havengebied te komen moeten we door toegangspoort, vandaar de term binnen de poort. En als we voor omliggende gemeenten aan de slag gaan, dan is dat voor ons buiten de poort.
Gemeenten en industrie
Binnen en buiten de poort –er zijn veel overeenkomsten en ook verschillen, zegt Jan Willem.
“Veel van de verschillen zijn terug te voeren op de manier waarop opdrachtgever en aannemer met elkaar omgaan. Als je in de petrochemische industrie eenmaal het vertrouwen hebt gewonnen, is het niet ongebruikelijk werken één op één onderhands uit te voeren. Bij gemeenten gaat het – als bekend – anders. Meerdere partijen bieden op basis van bestek en tekeningen een prijs aan, waarbij de goedkoopste meestal het werk binnenhaalt.”
De opdrachtgevers in de petrochemische industrie vragen meer van de organisatie. “Hierbij moet je denken aan certificering volgens ISO 9001, VCA en in ons geval ook BRL7000 (werken in vervuilde grond). Daarbij moeten onze mensen voordat ze aan het werk gaan diverse bedrijfsspecifieke cursussen volgen, een persoonlijk VCA – certificaat en verder zijn specifieke terreingebonden instructies en trainingen vereist.
Opleiden
In de petrochemische industrie gelden hele strenge veiligheidsvoorschriften, waardoor het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers van V&V sterk ontwikkeld is.
Wiep: “Daar hebben we ook wat aan als we voor gemeenten aan de slag gaan. We besteden sowieso aandacht aan het opleiden van onze mensen. Voor het behoud van vakmanschap en continuïteit volgen onze betontimmerlieden bijvoorbeeld een opleiding bij Civilion. Deze leerschool van de bedrijfstak in Mierlo beschikt over een eigen praktijkwerkplaats. Tevens zijn we Leerbedrijf voor de Betonbouw en de GWW-sector.”
Lidmaatschap MKB INFRA
Wie voor de grotere (petrochemische) bedrijven werkt, krijgt een soort aannemersnummer. Je krijgt dan een uitgebreid assesment waarbij men alles wil weten hoe je georganiseerd bent. Bij één van de onderdelen wordt gevraagd of je lid bent van een branchevereniging. V&V kon de vraag bevestigend beantwoorden, want het bedrijf is alweer jaren aangesloten bij MKB INFRA. Jan Willem van der Voorde: “Normaal duurt het ongeveer anderhalf jaar voordat je de hele procedure hebt doorlopen en je ook de verbetering van procedures in je organisatie moet melden om zo voldoende punten te scoren. Wij kregen ons nummer binnen een maand. Dat was voor mij een indicatie dat zo’n lidmaatschap voor deze opdrachtgever toch wel wat betekent.”
Jan Willem en Wiep waarderen ook de nieuwsbrief van de branchevereniging. “Daar heb je als MKB-er echt wat aan. Afgelopen jaren bijvoorbeeld de toegesneden voorlichting over de coronamaatregelen.”
Certificaten
V&V Infra BV is gecertificeerd volgens het Veiligheid Certificaat Aannemers VCA** 2017/6.0, het organisatiecertificaat ISO 9001-2015 en voor landbodemsaneringen de BRL 7000.