BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Ons vak ontwikkelt zich steeds meer tot ambacht”

09-12-2021
door Redactie
Jong en ondernemend

Opgegroeid tussen straathamers, bezems, harken, scheppen en spades lag een toekomst als stratenmaker voor Marco de Bruijn voor de hand. Toch koos de nu 18-jarige Brabander voor een opleiding tot metselaar. “Maar dat was het toch niet helemaal voor mij dus toen ben ik alsnog richting het straatwerk gegaan”, zegt Marco, die inmiddels leert voor opperman bestrater. “Ik wil aan de basis beginnen zodat ik het vak echt goed kan leren.”

Tekst: Geert Hilferink – Foto’s: Kees Stuip

Marco de Bruijn, leerling opperman stratenmaker, De Krom

straatemaker

Marco de Bruijn werkt met veel plezier bij De Krom. “Het is een mooi bedrijf met veel aandacht voor het opleiden van jonge vakmannen.”

 

Marco de Bruijn komt uit een echt ‘stratersnest’. “Mijn vader en oom hadden een eigen bestratingsbedrijf en ik ging al op jonge leeftijd vaak mee met mijn vader en oom om te helpen. Dat vond ik geweldig. Lekker buiten bezig zijn en zien hoe een pad, oprit, straat of rotonde gestraat wordt. Het is echt een geweldig vak.”

Kleine wereld

Nadat hij stopt met de opleiding tot metselaar, kan Marco via een oom bij het bedrijf van Johan en Martijn de Krom in Etten-Leur aan de slag. “Het is een kleine wereld dus veel stratenmakers kennen elkaar wel. Zo heb ik dus een mooie kans gekregen om bij De Krom het vak te leren en mijn carrière in de bestrating te starten.”
Zijn start als opperman stratenmaker voelt voor Marco vanzelfsprekend. “Ik zou niet als stratenmaker willen beginnen. Dan worden wel meteen bepaalde kwaliteiten van je verwacht waarover ik nu nog niet beschik. Daarom wil ik zelf ook gewoon onderaan de ladder beginnen.”

“Leeftijdsgenoten denken dat ons vak zwaar is, maar er zijn inmiddels veel hulpmiddelen die het lichter maken.”

Veel leren over vak

De opleiding tot opperman stratenmaker bevalt de jonge vakman goed. “Omdat je ervoor moet zorgen dat de bestrater continu kan doorwerken en zich kan richten op het straten, leer je veel over het vak. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe werkt het in de praktijk”, aldus Marco die vier dagen per week werkt en een dag naar school gaat.
Eens in de twee tot drie maanden hebben Marco en zijn studiegenoten een praktijkdag op school. Marco: “Tijdens die dagen worden bepaalde technieken of onderwerpen behandeld. Handig, maar het meeste leren we natuurlijk bij de bedrijven waar we werken.”

Op plek bij De Krom

Als leerling is Marco naar eigen zeggen absoluut op zijn plek bij De Krom. “Het is een mooi bedrijf met veel aandacht voor het opleiden van jonge vakmannen. Ik ben een van de veertien leerlingen die momenteel binnen het team werken. Op het werk ben je als leerling gewoon een van de collega’s. We kunnen nog niet alles en moeten veel leren, maar daar wordt goed rekening mee gehouden. Wij krijgen hier echt de kans om het vak te leren en horen we erbij.”
Als jongste van het stel, is Marco nog wel eens onderwerp van een geintje van zijn collega’s. “Maar dat hoort er ook bij. Het is een volwassen beroep dus daar moet je wel tegen kunnen.”
In totaal werken ongeveer 60 collega’s in vaste dienst bij De Krom met een flexibele schil van zo’n 60 tot 70 zzp’ers.” Met vestigingen in Etten-Leur en Eindhoven heeft De Krom zich ontwikkeld tot een bestratingsspecialist die vooral in het midden en zuiden van het land actief

veel innovaties maken vak lichter

Marco merkt dat het aantal jongeren dat kiest voor het werk als bestrater de afgelopen jaren flink is afgenomen. “Leeftijdsgenoten kiezen steeds vaker voor beroepen die in hun ogen minder lichamelijk belastend en makkelijker zijn. Ik hoor nog zo vaak de reactie dat ze denken dat stratenmaker zo’n zwaar beroep is. Maar er is juist enorm veel geïnnoveerd en geïnvesteerd in hulpmiddelen waarmee wij ons werk veel makkelijker kunnen uitvoeren.”
Van kranen en tilhulpen tot machines waarmee grote oppervlakten mechanisch bestraat kunnen worden. “Ik wil ons beroep niet als licht omschrijven, laat dat duidelijk zijn, het is een volwassen beroep en je moet gewoon hard werken. Maar het imago dat ons vak bij veel mensen heeft is echt onterecht. Ons vak ontwikkelt zich steeds meer tot een mooi ambacht.”

kruiwagen

De opleiding tot opperman stratenmaker bevalt de jonge vakman goed.

Waardering voor werk

Een ambacht waar Marco nu al trots op is. “Ik vind het geweldig om aan iets blijvends te werken. Of het nu een project is bij een particulier of een gemeentelijk werk, met ons straatwerk zorgen we voor oplossingen waar mensen gebruik van maken. Dat geeft mij veel waardering voor het werk.”
Marco en zijn collega’s krijgen ook regelmatig complimenten van passanten die even blijven kijken als ze langs een werk lopen. “Dan zeggen ze ‘Dat ligt er weer mooi in’ of ‘Mooi werk mannen’. Dat is erg leuk om te horen. Maar ik kan er ook enorm van genieten als ik nu langs een plek kom waar ik heb gewerkt. Zo hebben we onlangs bij het Medisch Centrum in Etten-Leur de bestrating gelegd. Iedere keer dat ik daar nu langsrijd, denk ik ‘dat hebben wij gelegd’!”

Geen geduld

Minder blij is Marco met publiek dat de afzettingen waarbinnen de stratenmakers werken negeert. “Om onze werkplek veilig te houden voor onszelf en het publiek zetten we die af, meestal met hekken of borden. Het gebeurt steeds vaker dat mensen zich daar niets van aantrekken en er gewoon doorheen lopen. Veel mensen hebben geen geduld meer en weigeren even om de afgezette plek heen te lopen. Onveilig en erg vervelend, helemaal als ze gewoon dwars door je baan lopen. Dan kun je weer opnieuw beginnen.”

“Veel mensen hebben geen geduld meer en weigeren even om de afgezette plek heen te lopen. Onveilig en erg vervelend.”

Meer verantwoordelijkheid

Kijkend naar zijn eigen toekomst wil Marco graag doorgroeien tot stratenmaker. “Als stratenmaker heb je op een werk meer verantwoordelijk. Jij bepaalt dan toch wat er wordt gedaan en hoe het wordt gedaan. Met natuurlijk wel een uitvoerder boven je, maar die extra verantwoordelijkheid wil ik graag hebben in de toekomst.”
Maar alles op zijn tijd, zo weet Marco. “Ik wil eerst mijn huidige opleiding afmaken. Daarvoor heb ik twee jaar de tijd, maar het kan ook sneller gaan. Daarna wil ik doorgaan met een opleiding tot stratenmaker en al werkend steeds beter worden. Voorlopig kan ik hier dus nog wel even vooruit”, zegt Marco lachend.

“Probeer het eens een week”

Marco ziet veel mede-leerlingen die kiezen voor de branche omdat ze al een directe link hebben met het straatwerk. “Vaak hebben ouders of familieleden een bestratingsbedrijf of kennen ze het vak omdat vrienden er werken en er erg enthousiast over zijn.”
Om het werk als stratenmaker breder te promoten, wil Marco een oproep doen aan leeftijdgenoten. “Probeer het gewoon eens een week. Benader een bestratingsbedrijf in de buurt en vraag of je mag meekijken en meehelpen. Alleen op die manier krijg je een goed beeld van het vak. En het is echt een prachtig vak vol variatie!”