BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL
Advertorial

“Het is je plicht om je buitenlandse werknemers goed te verzekeren”

15-12-2021
door Redactie
Thema’s

“Ik vind het een verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen dat ook buitenlandse werknemers een goede zorgverzekering hebben”, zegt Marion Dorresteijn, hoofd personeelszaken van elektrotechnisch installatiebedrijf Uchtman BV. Via Werk+Zorg is ze naar eigen zeggen fantastisch geholpen bij het verzekeren van een Roemeense werknemer.

Een Nederlandse zorgverzekering is verplicht voor arbeidsmigranten die in Nederland aan het werk zijn. Veel ondernemers en HR-professionals van bedrijven in de bouw zijn zich echter niet bewust van deze verplichting, maar hebben wel arbeidsmigranten in dienst. “Ik was daar wel van op de hoogte als jurist. Wij kunnen heel moeilijk aan vakmensen komen en waren erg tevreden over een Roemeense vakspecialist die via een detacheringsbureau bij ons werkte. Dus die hebben we zelf een contract aangeboden”, aldus Marion.
Uchtman BV is als elektrotechnisch installatiebedrijf erg afhankelijk van goede vakmensen. Het bedrijf levert verschillende elektrotechnische installaties voor onder meer industrie en tankstations door heel Nederland. Daarnaast voert het bedrijf verbouwingen, onderhoud, keuringen en reparaties uit aan bestaande installaties.

Goed verzekeren

Met het aanbieden van een contract aan de Roemeense vakman, kwam ook gelijk de zorgverzekering ter sprake: “Eerst moet je kijken of de arbeidsmigrant al een goede Nederlandse zorgverzekering zelf heeft geregeld. In ons geval was de Roemeen via het detacheringsbureau verzekerd bij HollandZorg. Die verzekering moet je opnieuw regelen als je een arbeidsmigrant zelf in dienst neemt. Probleem is echter dat HollandZorg alleen een collectief van minstens tien buitenlandse werknemers verzekert. De verzekeraar wees ons echter op Werk+Zorg. Zij kunnen via een eigen collectief eenvoudig een zorgverzekering voor je werknemer afsluiten bij HollandZorg”, aldus Marion.
Volgens Marion moet een werknemer zelf een signaal afgeven of hij wel of niet verzekerd is. “Maar als werkgever heb je zelf ook de verantwoordelijkheid om te controleren of onder meer de zorgverzekering goed is geregeld. Hetzelfde geldt voor een goed salaris en goede huisvesting.”

Ervaring Werk+Zorg

Marion is erg enthousiast over de dienstverlening bij Werk+Zorg: “Ik werk met verschillende dienstverleners, maar als je belt met Werk+Zorg krijg je mensen aan de lijn die kennis van zaken hebben en ook direct alles regelen. Ze bieden een zeer goede dienstverlening. Ik zou deze organisatie iedereen aanbevelen.”
De Roemeen werkt nu enkele maanden voor Uchtman en is eveneens blij dat zijn zorgverzekering goed is geregeld. “Onze goede ervaringen met Werk+Zorg maken de drempel naar meer buitenlandse vakmensen ook lager. We komen nog steeds mensen tekort, omdat er zo weinig Nederlandse vakmensen beschikbaar zijn. Onze mensen moeten namelijk voor veel werkzaamheden gecertificeerd, ervaren en gediplomeerd zijn, maar ook sociale vaardigheden bezitten. We zijn blij dat we op deze wijze op verantwoorde wijze buitenlandse vakmensen kunnen inzetten.”

Verplichte zorgverzekering

De overheid verplicht dat alle buitenlandse werknemers in elk geval voor het basispakket verzekerd moeten zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Ook buitenlandse ZZP’ers die ingehuurd worden in Nederland zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, als ze meer dan 75% van hun inkomen uit Nederland genieten. Voldoet een arbeidsmigrant niet aan deze wettelijke verplichting, dan loopt deze zelfs de kans op een boete van het CAK.
Via Werk+Zorg kan de werkgever zijn arbeidsmigranten eenvoudig, digitaal en voordelig verzekeren voor de verplichte Nederlandse basiszorgverzekering. Sluit je voor je werknemer een zorgverzekering af via het collectief van Werk+Zorg dan betalen ze een voordelig dagtarief bij HollandZorg of Zilveren Kruis. Op dit collectief is geen eigen risico van toepassing, spoedeisende tandhulp is tot maximaal €200,- per jaar gratis meeverzekerd en bij overlijden is de repatriëring naar het thuisland standaard gedekt.

Vragen over deze zorgverzekering voor arbeidsmigranten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Werk+Zorg:
Telefoon: 088 472 4240
Email: info@werkpluszorg.nl
Direct naar de website