BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL
Advertorial

Nederlandse zorgverzekering verplicht voor arbeidsmigranten

23-11-2021
door Redactie
Product & dienstverlening

Wist je dat een Nederlandse zorgverzekering verplicht is voor arbeidsmigranten die in Nederland aan het werk zijn? Veel ondernemers en HR-professionals van bedrijven in de bouw zijn zich niet bewust van deze verplichting, maar hebben wel (veel) arbeidsmigranten in dienst. Voldoet een arbeidsmigrant niet aan deze wettelijke verplichting, dan loopt deze zelfs de kans op een boete van het CAK. Wie betaalt de rekening als jouw werknemer onverzekerd in het ziekenhuis beland?

Wat als morgen iemand van jouw buitenlands personeel van de steiger valt of zich op een andere manier ernstig verwond? Waar kan deze werknemer terecht voor zorg en wie betaalt de zorgkosten? Vaak wordt gedacht dat een zorgverzekering in het thuisland of een Europese zorgverzekering wel voldoende zijn. Maar daarmee voldoe je niet aan de wettelijke verplichting! Als er onverhoopt iets gebeurt op de werkvloer, is het namelijk belangrijk dat je werknemer terecht kan bij een Nederlandse zorginstelling. Daarom verplicht de overheid dat alle buitenlandse werknemers in elk geval voor het basispakket verzekerd moeten zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Ook buitenlandse ZZP’ers die ingehuurd worden in Nederland zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, als ze meer dan 75% van hun inkomen uit Nederland genieten.

Neem op tijd actie

Binnen vier maanden nadat je werknemer begonnen is moet hij of zij zich aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Anders is er kans dat je werknemer een forse boete moet betalen aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). De startdatum van de zorgverzekering is de eerste dag in loondienst. Is jouw werknemer niet binnen vier maanden verzekerd dan kan er een boete volgen van € 426,24 (vastgesteld voor 2021).

Voordelig zorgcollectief

Werk+Zorg hanteert een dag premie. Werknemers kunnen per dag aan- en afgemeld worden. Dus ook als een arbeidsmigrant die tijdelijk aan het werk is in Nederland, kan deze Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Verzekeraar Dag premie 2022 Verplicht eigen risico            Vrijwillig eigen risico
HollandZorg €3,95 €0,- €0,-
Zilveren Kruis €3,91 €0,- €0,-

Ontzorgen

Via Werk+Zorg kan de werkgever zijn arbeidsmigranten eenvoudig, digitaal en voordelig verzekeren voor de verplichte Nederlandse basiszorgverzekering. Sluit je voor je werknemer een zorgverzekering af via het collectief van Werk+Zorg dan betalen ze een voordelig dagtarief bij HollandZorg of Zilveren Kruis. De basisverzekeringen van Zilveren Kruis en HollandZorg kennen een aantal aanvullende voorwaarden. Op dit collectief is geen eigen risico van toepassing, spoedeisende tandhulp is tot maximaal €200,- per jaar gratis meeverzekerd en bij overlijden is de repatriëring naar het thuisland standaard gedekt.
Met de lage dagpremie van deze collectieve verzekeringen sparen jouw medewerkers tientallen euro’s uit. Jouw arbeidsmigrant is al verzekerd vanaf €117,30 per maand. Aanvullend heeft jouw werknemer recht op maximaal €110,- zorgtoeslag per maand. Hierdoor worden de premiekosten grotendeels gecompenseerd. De zorgtoeslag vraagt Werk+Zorg trouwens kosteloos aan voor jouw werknemers. Werk+Zorg biedt nog een ander groot voordeel: je werknemers betalen geen eigen risico.

Voordelen zorgverzekering via Werk+Zorg

Het aanmelden gaat snel en eenvoudig via een online portal. Je buitenlandse arbeiders zijn dan niet alleen op het werk verzekerd, maar ook privé. Werk+Zorg vraagt gratis zorgtoeslag aan, waardoor een Nederlandse zorgverzekering zeer voordelig is. En werkt jouw arbeidsmigrant maar tijdelijk of verschillende periodes in het jaar? Geen probleem, want je kunt je werknemer meerdere keren per jaar aan- en afmelden voor de basiszorg. De zorgpremie mag ingehouden worden op het loon, dus je hebt als werkgever geen gedoe met het incasseren van de premiekosten.

Vragen over deze zorgverzekering voor arbeidsmigranten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Werk+Zorg:
Telefoon: 088 472 4240
Email: info@werkpluszorg.nl
Direct naar de website