BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Regeltjes belasten ondernemerschap”

05-10-2021
door Redactie
Jong en ondernemend

Hoewel hij het grootste deel van zijn werktijd op kantoor doorbrengt, draait Ruben van Kampen – beoogd opvolger Bouwbedrijf J. van Kampen – zijn hand niet om voor een klus op de bouw. “Af en toe een betonvloer storten of met de verreiker materialen klaarzetten, daar kan ik echt van genieten. Ik heb niet voor de bouw gekozen om alleen maar op kantoor te zitten om formulieren in te vullen.”

Ruben van Kampen waardeert bouwvak in volle breedte, maar: “Regeltjes belasten ondernemerschap”

Tekst: Geert Hilferink
Foto’s: Kees Stuip

man achter buro

De 24-jarige Van Kampen is sinds een jaar officieel actief in het bouwbedrijf van zijn ouders Jans en Bertha. “Als tienjarig jochie ging ik iedere zaterdag en tijdens vakanties al mee naar de bouwlocaties om daar te helpen met klusjes zoals het opruimen van de bouwplaats en het draaien van specie voor de metselaars. Zo werd ik al vroeg meegenomen en ben ik min of meer opgegroeid in het bedrijf van mijn ouders.”

Negatief beeld van de bouw

Die klusjes zorgden er ook voor dat het beeld dat Ruben van het werken in de bouw had, niet bepaald positief was. “Mijn blik op de bouw was daardoor vrij negatief. Urenlang vegen en opruimen, daar was ik wel klaar mee. Dat veranderde uiteindelijk wel gedurende mijn middelbareschooltijd en de jaren daarna”, aldus Ruben die dit jaar de opleiding Built Environment aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden afrondde waarbij hij tevens zijn KOB-aannemersdiploma heeft behaald.
Toch zijn die klusjes niet voor niets geweest, zegt Ruben: “Het grote voordeel is wel dat ik nu precies weet wat het inhoudt en hoe belangrijk ook dat werk is. Ik heb daardoor veel respect gekregen voor iedereen die op de bouwplaats werkt.”

“Werken onder en bij een andere baas zorgt ervoor dat ik sneller meer leer en dat is voor nu belangrijk.”

Van mbo naar hbo

“Nog elke dag heb ik plezier van mijn studie mbo-bouwkunde. Tijdens stages heb ik in die tijd ontzettend veel geleerd en heb ik alle facetten van de bouwbranche mogen meemaken. Zo ben ik uitvoerder geweest voor Bouwgroep Noord tijdens de bouw van het nieuwbouw pand van Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Tijdens deze stage huurde ik vaak materieel in van het bedrijf van mijn ouders, omdat dit voordeliger was en hierdoor tevens efficiënter gebruik werd gemaakt van het materieel wat bij ons aan de werkplaats stond. Door die stages op het mbo had ik vrijstelling voor de tweedejaars stage op het hbo. Tijdens deze periode heb ik binnen bouwbedrijf Van Kampen de bouw van vier woningen begeleid en tevens mijn eigen woning gerealiseerd. Op deze manier heb ik mijzelf altijd doorontwikkeld en heb ik erg veel praktijkervaring opgedaan.”

Sneller leren bij een ander

Behalve in het bouwbedrijf waarvan hij op termijn eigenaar zal zijn, werkt Ruben ook nog bij Hetebrij Bouw in Wolvega. “Daar heb ik ook mijn afstudeeropdracht uitgevoerd en ik heb met Gerard Hetebrij afgesproken dat ik in ieder geval tot aan het eind van dit jaar ook twee dagen per week bij hem blijf werken.”
Een bewuste keuze van de jonge ondernemer. “Werken onder en bij een andere baas zorgt ervoor dat ik sneller meer leer en dat is voor nu belangrijk. Ik wil straks zorgen voor de benodigde vernieuwing en digitalisering binnen Bouwbedrijf J. van Kampen en daarin kan ik veel leren van Gerard Hetebrij.”

Voorliefde voor 3D-ontwerpen

Binnen die digitalisering neemt Ruben graag het voortouw. “Daarop heb ik mijn afstudeerproject ook ingericht. De optimalisatie van de werkvoorbereiding door de implementatie van BIM. De mogelijkheden die dat biedt, vind ik echt geweldig. Ik mag graag bouwtekeningen in 3D maken omdat je daarmee snel visueel kunt maken wat je wilt bouwenen de opdrachtgever kunt enthousiasmeren.”
Dat visuele aspect is belangrijk voor ons als bouwer, maar nog veel belangrijker is de data die dankzij BIM met een klik op de muis te achterhalen is. “Als je bijvoorbeeld op de fundering klikt, krijg je meteen in beeld hoeveel beton je nodig hebt. En met een klik op de gevel achterhaal je snel en eenvoudig hoeveel stenen je moet bestellen.”

“Het wordt steeds moeilijker om mensen aan te trekken en te behouden voor de bouw dus we moeten naar een andere manier van bouwen.”

Veranderingen binnen de bouw

Naast digitalisering van de bedrijfsvoering wil Ruben de komende jaren ook de mogelijkheden van prefab bouwen serieus onderzoeken.“Het wordt steeds moeilijker om mensen aan te trekken en te behouden voor de bouw dus we moeten naar een andere manier van bouwen toe. Samenwerken met collega-bouwbedrijven is daarin een mogelijkheid, zoals wij nu ook met andere bouwbedrijven doen.”

Geleidelijke overname

Ondanks alle concrete plannen en ambities is Ruben niet van plan om Bouwbedrijf J. van Kampen van vandaag op morgen de transformeren. “Samen met mijn ouders heb ik afgesproken dat ik het familiebedrijf geleidelijk ga overnemen. We nemen de tijd om zaken goed uit te zoeken en voor te bereiden. Daarbij speelt een gezonde toekomst voor het bedrijf een hoofdrol.”

Overheden slaan door in regeldrang

Ruben van Kampen merkt zowel binnen zijn eigen bedrijf als bij Hetebrij Bouw de toenemende regeldruk vanuit de overheid. “Daarin slaan ze momenteel echt helemaal door met alle administratieve last tot gevolg. Een mooi voorbeeld van het tekort aan praktijkgerichte ‘hooggeleerden’ binnen ons land is de bureaucratische discussie welke op dit moment speelt op het gebied van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het is momenteel vrij normaal dat het voortraject op het gebied van vergunningen en andere administratieve werkzaamheden langer duurt dan het bouwen van de woning zelf. En dat in een periode van woningtekorten en onbetaalbare huisvesting. Door invoer van de Wkb ontstaan er nog meer administratieve werkzaamheden binnen de bouwbranche waarover ik mij grote zorgen maak. Ik merk aan mijzelf dat de lange voortrajecten en de stapels aan administratieve bijkomstigheden een negatieve invloed hebben op mijn passie voor de bouw. Wanneer de Wkb toch ingevoerd zal worden, zal dit naar mijn mening ingevoerd moeten worden voor omvangrijke bouwprojecten. Dus niet voor kleinere bouwprojecten, omdat dit extreem kostenverhogend zal gaan werken voor de opdrachtgever en het geen enkele meerwaarde zal hebben voor de kleinere bouwprojecten.”

Samen sterk

Bouwbedrijf J. van Kampen telt ongeveer 15 medewerkers en werkt daarnaast nauw samen met enkele onderaannemers. “Stuk voor stuk allrounders”, zegt Ruben. Het bouwbedrijf is al vele jaren aangesloten bij de NVBU. “Een belangrijke club voor ons. Mijn moeder is bestuurslid en de brancheorganisatie heeft de afgelopen jaren herhaalde malen aan de bel getrokken als er besluiten over de sector genomen dienden te worden. Het is niet goed als alle besluiten die door de overheid worden genomen klakkeloos en zonder tegenspraak worden doorgevoerd. Je moet je dan laten horen en opkomen voor de belangen van alle leden. Dat doen ze goed.”
Minstens zo belangrijk vindt Ruben de onderlinge contacten met andere ondernemers. “Die netwerkfunctie is voor mij erg belangrijk. In gesprek met elkaar kun je zaken met elkaar bespreken en elkaar daardoor versterken. Daar word ik als jonge ondernemer uiteindelijk wijzer door.”

Wat zijn uw ervaringen met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)? Deelt u de mening van Ruben van Kampen? Neem contact op met de redactie en laat uw stem horen!