BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Wij willen graag de regie houden”

19-04-2021
door BouwBelang
Jong en ondernemend

Hij maakte op zijn 24e de overstap van uitvoerder bij een aannemer naar Tegelzetbedrijf Oostbörg in Vleuten. Inmiddels is Jeroen de Goeij al weer twaalf jaar mede-eigenaar van het bedrijf, dat hij samen met Peter Börger runt. “Peter is dagelijks buiten aan het werk en ik bestier samen met twee collega’s het kantoor en de begeleiding. Zo hebben we de taken mooi verdeeld”, zegt de 36-jarige De Goeij.

Tekst: Geert Hilferink Foto’s: Kees Stuip

Het tegelzetbedrijf van de twee compagnons zit inmiddels vijftien jaar aan de Den Hamstraat in hartje Vleuten. “Best een unieke locatie voor een bedrijf als het onze. In het centrum, dus we hebben rekening te houden met onze buren. Maar dat gaat prima omdat wij dat ook doen en zij weten dat we hier tussen half zes en zes uur ’s ochtends beginnen. We hebben dan ook zeker geen plannen om te verhuizen, we zitten hier goed.”

Showroom

Oostbörg werkt als tegelzetbedrijf voor zowel aannemers als particulieren. “Een mooie en bewuste mix. Voor aannemers doen we vaak grotere renovatie- en nieuwbouwprojecten en bij particulieren betreft het vooral badkamer-, toilet- en keukenverbouwingen. Daarom hebben we in de loop der jaren ook heel bewust de showroom aangehouden en recent zelfs weer helemaal aangepakt. Zodat we met name de particuliere klanten kunnen tonen wat mogelijk is, want het aantal particuliere opdrachtgevers is flink gegroeid.”

Bovatin

Behalve ondernemer is Jeroen de Goeij ook bestuurder binnen brancheorganisatie Bovatin. “Ik ben in eerste instantie als jonge ondernemer in het bestuur gegaan. Ongeveer anderhalf jaar geleden is de huidige voorzitter van de afdeling Midden-Zuid afgetreden en ben ik voorzitter van de regio geworden. Voor mij als ondernemer is de betrokkenheid bij Bovatin waardevol omdat je met een aantal zaken en ontwikkelingen op de eerste rang zit. Kleine en grote ontwikkelingen die je als ondernemer alleen niet kunt monitoren of kunt oplossen. Dat is in mijn ogen een grote meerwaarde van een organisatie als Bovatin. Gezamenlijk kun je zaken bereiken die voor alle tegelzetters van belang zijn. En vanuit de betrokkenheid van Bovatin bij Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra hebben we zelfs een sterke lobby in Den Haag en weten we dat onze positie ook bij cao-onderhandelingen goed vertegenwoordigd is. Daarnaast biedt het voor klanten ook een stuk zekerheid als een bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie.”

Bij een particuliere opdracht wil Oostbörg een coördinerende rol in de verbouwing. “Dat doen we bewust om daarmee optimale controle te hebben op het hele traject. Wij huren de benodigde neven-aannemers en zzp’ers in, zodat we zeker weten dat de voorbereidende werkzaamheden goed en op tijd uitgevoerd worden. Daarvoor werken wij samen met vaste partners. Ook de inkoop van alle benodigde materialen nemen wij voor onze rekening, vanzelfsprekend in nauw overleg met de klant. Maar wij willen daarover de regie houden.”

Werkplaats

De – achter en naast de showroom gelegen – werkplaats is dagelijks het vertrekpunt voor de ongeveer tien tegelzetters die namens Oostbörg aan het werk gaan. “Belangrijk om op die manier een gezamenlijke start te maken, vooral omdat de meesten vervolgens de hele dag alleen aan het werk zijn bij een opdrachtgever. Helemaal sinds corona beperken we het werken in tweetallen zo veel mogelijk.”

Overigens heeft de tegelzetter verder weinig last gehad van de coronacrisis. “In de eerste weken van de intelligente lockdown hebben we een paar particuliere opdrachten moeten uitstellen, maar die hebben we later alsnog kunnen uitvoeren. Altijd in goed overleg met de klant en met inachtneming van de corona-regels. Maar dat is eigenlijk het enige wat wij ervan gemerkt hebben.”

Gezicht laten zien

Hoewel zijn dagelijks werk zich vooral op het kantoor afspeelt, is De Goeij bijna iedere dag wel op een werk te vinden. “Ik vind het belangrijk om mijn gezicht te laten zien. Bij de opdrachtgevers, maar zeker ook bij de collega’s. Belangrijk om zo het teamgevoel te behouden. Bovendien vind ik het vooral leuk om zelf mee te werken en het resultaat van ons werk te zien.”

Daarom is De Goeij ook dagelijks rond vijf uur op de zaak en nog aanwezig als de collega’s aan het eind van de werkdag terugkomen. “Ik hecht er veel waarde aan om er dan te zijn. Je ziet de mensen en hoort wat er speelt en leeft. Dat past ook bij het karakter van Oostbörg.”

“Vak sexy maken”

Gevraagd naar de uitdagingen voor de tegelzetters in de komende jaren, heeft Jeroen de Goeij het antwoord snel klaar. “Het vak weer sexy maken voor jongeren. De instroom van nieuwe jonge medewerkers is al jaren een zorg. Tegelzetten heeft de naam zwaar werk te zijn, en dat klopt deels ook wel, maar mede door goede arbo-regels is al veel ten goede veranderd. Door de veelzijdigheid van het werk meer te benadrukken, kunnen we met aantrekkelijke campagnes de jeugd weer een beter beeld geven van het werk. En door de introductie van het BWI op de vmbo-scholen is het aantal leerlingen wel gestegen, maar er is tot op heden nog steeds een tekort aan vakmensen. De jonge jongens die we wel binnen krijgen zijn enthousiast over het vak en dat biedt ook toekomstperspectief.”

Het liefst werkt De Goeij met eigen leerlingen. “Jonge mensen die interesse in het vak hebben en die je letterlijk en figuurlijk kunt meenemen in het tegelzetten. Je merkt dat het steeds lastiger wordt om jonge mensen te vinden die vijf dagen per week acht uur per dag willen werken. Door ze vanaf het eerste moment als leerling mee te nemen in ons werk kunnen we ze ook een beetje kneden en vormen zodat ze snel volwaardig deel uitmaken van ons mooie team.”

Strakke planning

Als ondernemer gelooft Jeroen de Goeij in een strakke planning. “Voor de particuliere opdrachten geldt dat we iedere week een opdracht opstarten en we proberen deze binnen twee weken op te leveren. Dat werkt helder en zo blijft het voor ons overzichtelijk. Bovendien biedt het ons voor de opdrachten die we voor aannemers uitvoeren voldoende flexibiliteit.”

Hoewel de agenda voor de komende maanden overvol staat en de vraag blijft toenemen, weigert De Goeij afstand te doen van die werkwijze. “Juist omdat het nu soepel en goed loopt, en wij ook altijd afhankelijk zijn van onze partners, ga ik niet ineens zeggen dat we gaan verdubbelen. Het risico op fouten neemt daarmee naar mijn idee toe. We moeten het hebben van onze goede naam en die willen we niet verspelen. Dat hoeft ook niet, want verreweg de meeste opdrachtgevers accepteren de wachttijd.”

Vleuten en Utrecht

Het werkgebied van Tegelzetbedrijf Oostbörg concentreert zich rond Vleuten en Utrecht. “Als we dagelijks veel tijd kwijt zijn met het reizen om op een klus te komen, dan haken wij af. Ik vind zelf maximaal twintig minuten naar een particuliere opdrachtgever wel de grens. Langer reizen heeft geen zin, zeker gezien het drukke verkeer waarmee wij vanuit hier altijd te maken hebben. Ik laat mijn mensen niet aansluiten in de file, dat gaat alleen maar ten koste van de effectieve werktijd en van hun werkplezier.” Voor aannemers geldt een straal van zo’n 30 tot 40 kilometer rondom Vleuten die De Goeij hanteert. “Als het verder is, krijg je weer hetzelfde bezwaar van een te lange reistijd.”

Naar wens

Dat het met het werkplezier bij de mensen van Oostbörg wel goed zit, blijkt als we na het gesprek op kantoor een kijkje nemen aan het Vrijthof in Vleuten. Daar is tegelzetter Tobias druk met de wandtegels in de badkamer. Na een dolletje met zijn 23-jarige collega begroet Jeroen de eigenaar van de woning en polst of alles naar wens gaat. Die bevestigt de vraag wijzend naar de tegels die inmiddels dwand al sieren. “Ze komen wel echt geweldig tot hun recht zo”, aldus de enthousiaste bewoner.