BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

‘Diversiteit maakt ons werk zo mooi’

21-03-2021
door Redactie
Jong en ondernemend

Pieter IJzelenberg komt bij zijn eerste werkgever min of meer toevallig in aanraking met steigerbouw. Binnen het onderhoudsbedrijf, waar hij als jonge metselaar binnenkomt, hielp hij ook mee met andere werkzaamheden, waaronder het opbouwen van de steigers. “Toen de steigermonteur vertrok, heb ik intern de opleiding tot tweede steigermonteur gevolgd en vervolgens ben ik vier jaar als steigermonteur binnen het bedrijf actief geweest”, zegt de 28-jarige IJzelenberg

Tekst: Geert Hilferink Foto’s: Kees Stuip

Pieter IJzelenberg volgt een bbl-opleiding Metselen, waarna hij als 17-jarige aan het werk gaat. Het veelzijdige werk bij het gevelonderhoudsbedrijf bevalt de jonge vakman goed, waarbij hij een voorliefde voor de steigerbouw ontwikkelt. Het vertrek van de vaste steigermonteur is voor de ambitieuze Pieter aanleiding om zich op dit metier te storten en zich te specialiseren in de steigerbouw.

Als Pieter na negen jaar toe is aan een nieuwe uitdaging, heeft hij brede ervaring in het renovatie- en metselvak en bovenal de steigerbouw. In de steigerbouw ziet hij dan ook de meeste uitdaging. “Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar het juiste bedrijf. Ik heb me toen bewust ingeschreven bij een uitzendbureau en zo kwam ik bij Van der Panne terecht. In eerste instantie voor een half jaar, maar het was me al snel duidelijk dat ik binnen dit bedrijf helemaal op mijn plek was.”

“Wij creëren op de meest onverwachte en gekke plekken een veilige werkvloer.”

Productie draaien

In die eerste zes maanden moest Pieter meters maken. “Dat was echt productie draaien. Laten zien wat je waard bent. Dat ging goed en ik voelde me thuis bij Van der Panne”, zegt Pieter, die zijn werkgever omschrijft als een ‘groot en net bedrijf waar alles goed geregeld is’. “Je weet waar je aan toe bent en dat is prettig.” In die eerste maanden wordt Pieter ingezet op verschillende projecten. Van bouw tot infra en van industrie tot scheepswerven. “Dat was in het begin wel een switch want ik ging van veel opdrachten bij particulieren en kleine woningbouwprojecten naar grote en langdurige projecten. Maar dat beviel me prima. Het werkterrein van een steigerbouwer is enorm gevarieerd en die diversiteit maakt ons werk ook zo mooi. Voor mij in ieder geval wel!”

Bouw en infra

Zelf werkt Pieter bij Van der Panne veel op bouw- en infraprojecten. “Vaak grote projecten voor landelijk opererende aannemers als Van Wijnen en Dura Vermeer. Nieuwbouw, maar ook renovatie en restauratie. Zo heb ik momenteel mijn eigen project in Rotterdam waar de Fenixloodsen worden ontwikkeld. Wij werken aan een monumentaal deel van de loodsen dat wordt gerestaureerd en dienst gaat doen als museum. Een mooi project van 2,5 jaar voor ons.”
Het meewerken aan de bouw of restauratie van dergelijke iconische bouwwerken is voor Pieter de kers op de taart van zijn werk. “We leveren een belangrijke bijdrage aan deze projecten. Daarnaast komen we echt overal. Wij creëren op de meest onverwachte en gekke plekken een veilige werkvloer.”

“Het is lichamelijk werk, maar er is in de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd in manieren om het minder belastend te maken voor de monteurs.”

Belangrijkste voorwaarde

Daarmee stipt Pieter een belangrijk onderdeel van zijn werk aan: veiligheid. “Dat is in ons werk misschien wel de belangrijkste voorwaarde. Wij moeten klanten in de bouw, infra, industrie en scheepsbouw een veilig platform bieden waarop zij met een gerust hart hun werk kunnen doen.” Daarnaast is veilig werken een absolute voorwaarde voor de steigerbouwers zelf. “Dat begint bij een veilige constructie van de steigers en daarnaast de persoonlijke veiligheid van de monteurs.”

Verantwoordelijk

Een voorwaarde waaraan binnen Steigerbouw van der Panne veel aandacht wordt besteed. “Alles op het gebied van veiligheid wordt door de werkgever tot onze beschikking gesteld. Daarnaast is er op ieder project veel aandacht voor veiligheid. Zo ben ik als eerste monteur op mijn projecten ook verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn collega’s. Daarnaast is het ook mijn taak om te bepalen welke veiligheidsvoorzieningen op een project nodig zijn om verantwoord te kunnen werken.”

Steigerbouw van der Panne

Vanuit de kernwaarden Solide, 360° en Beter werkt Steigerbouw van der Panne uit Hendrik-Ido-Ambacht voor klanten in de bouw, infra, industrie en offshore. Met oog voor de belangen van alle partijen waarmee wordt samengewerkt en waarbij ‘afspraak is afspraak’ altijd uitgangspunt is. Daarnaast werkt Van der Panne continu aan verbetering van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu voor medewerkers, onderaannemers, leveranciers en klanten. Het bedrijf is aangesloten bij de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB). VSB is op haar beurt aangesloten bij Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL).

Opleiding

Veiligheid is ook een belangrijk onderwerp binnen de opleidingen voor steigermonteurs. “Daar begint het mee. Als steigermonteur werk je veelal buiten in weer en wind en bovendien werk je met redelijk zware en grote materialen. Dat zorgt ervoor dat je altijd geconcentreerd en alert moet zijn. Elementen waaraan tijdens de verschillende opleidingen aandacht wordt besteed.”
Zelf heeft Pieter inmiddels de VSB-opleiding tot eerste monteur afgerond en leidt hij zijn eigen ploeg steigermonteurs. “Door mijn eerste opleiding bij mijn vorige werkgever ben ik bij Van der Panne gekomen. En hier ontwikkel ik mezelf verder. Binnenkort begin ik met mijn opleiding Leidinggevende”, aldus Pieter, die zegt bij Van der Panne zijn ambities waar te kunnen maken. “Het is mooi dat ik binnen dit bedrijf verder kan groeien en de kans krijg om me verder te ontwikkelen.”

Zwaar werk

Gevraagd of steigerbouw zwaar werk is, antwoordt Pieter: “Het is een zwaar, maar mooi en creatief beroep. Soms voldoet een standaardoplossing en voor sommige projecten moeten we flink puzzelen om een steigerconstructie te kunnen maken. Het is lichamelijk werk, maar er is in de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd in manieren om het minder belastend te maken voor de monteurs.”
Daarnaast kan met behulp van bijvoorbeeld kranen en andere hulpmiddelen het steigermateriaal eenvoudig op hoogte gebracht worden. “Dat zorgt al voor een flinke verlichting omdat je minder vaak en ver met de materialen hoeft te sjouwen.”

Huzarenstukje

De afgelopen jaren heeft Pieter IJzelenberg op veel mooie projecten mogen werken, maar één van zijn grote favorieten is de fabriek van bierbrouwer Heineken in Zoeterwoude. “Daar hebben we voor het werk een verrijdbare hangsteiger gemaakt. Zulke bijzondere en maatwerkoplossingen zijn voor ons steigermonteurs de krenten in de pap.” Maar ook van projecten zoals de Fenixloods of de aanleg van de Blankenbergtunnel in Rozenburg geniet de eerste steigermonteur. “Wij komen op de meest gekke en meest mooie plekken. Voor mij een grote meerwaarde van mijn werk.”