BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Schijnconstructie voorlopig niet beboet

08-02-2021
door Redactie
GAzet

De Belastingdienst gaat voorlopig nog geen boetes opleggen aan bedrijven die zelfstandigen inzetten voor werk dat eigenlijk om een vast dienstverband vraagt. Minister Koolmees van Sociale Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat er op zijn vroegst vanaf oktober volgend jaar zal worden gehandhaafd op schijnconstructies, maar het kan ook later worden.

gele kraanDe minister wil langer experimenteren met een soort handleiding voor opdrachtgevers. Die kunnen aan de hand van een vragenlijst bepalen of het werk gedaan moet worden door een werknemer, of dat een zzp’er ook een optie is. Voor deze vragenlijst komt er een ‘webmodule’, die in januari online komt.

Koolmees eerst wil eerst ook nog een “breed maatschappelijk gesprek” voeren met bedrijven, opdrachtgevers en zelfstandigen. Daaruit moet naar voren komen welke problemen de betrokkenen verwachten met nieuwe regels tegen schijnconstructies. Het lijkt er hiermee op dat de minister de hete aardappel wil doorschuiven naar het volgende kabinet.