BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Wake-up call

17-09-2021
door Arie Grevers

De covid-pandemie heeft veel losse eindjes in onze samenlevingen aan het licht gebracht. Er blijkt een schreeuwend tekort aan intensive care units in onze ziekenhuizen. De handel in mondkapjes maakt van handige jongens miljonairs. De open Europese grenzen zijn plotseling niet meer zo open. Oké, kun je inbrengen, dat raakt de mkb-bouwers allemaal niet. Voor hen is bouwen een regionale, hooguit nationale aangelegenheid. Europese grenzen dicht of open; hun werk gaat gewoon door. Toch?

Nee dus. In vele mkb-branches van de achterban van de Aannemersfederatie zijn open grenzen wel degelijk belangrijk. Voor de invulling van de talloze vacatures halen mkb-bouwers noodgedwongen hun werknemers uit andere landen. Poolse en Roemeense dakdekkers leggen pannen op Nederlandse daken. Portugese en Slowaakse ijzervlechters versterken het beton van vaderlandse infra-kunstwerken en funderingsbalken.
Een langdurige lockdown brengt de instroom van vakmensen in gevaar.

Goede vakmensen in eigen land zijn er nauwelijks nog door een decennialange structurele verwaarlozing van het technisch beroepsonderwijs en onderwaardering van de ambachtelijke beroepen.

De schaarste aan vakmensen is de achilleshiel van de bouwsector. En nu ondernemers eenmaal gedwongen zijn de vakmensen van over de grens te halen, dreigt sluiting van grenzen door een pandemie. Niemand weet wanneer het covid-virus is uitgeraasd. Evenmin is bekend of het ’t laatste pandemische virus is waar we mee te maken krijgen. Kortom: de afhankelijkheid van bouwvakkrachten uit andere Europese landen kan dankzij een virus zomaar een onverwachte domper zetten op de woningbouwambities tot 2030.

Het is de zoveelste wake-up call aan het adres van de politiek. Doe nou eens wat de mkb-bouwers al sinds de teloorgang van de LTS roepen:

  • Verbeter, samen met de branches, de opleidingsstructuren van de bouwopleidingen!
  • Stimuleer op basisscholen de belangstelling voor de technische beroepen!
  • Verzin, wederom samen met de branches, een masterplan om het imago van bouwberoepen een boost te geven!