BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Nog effe

24-07-2024
door Nico Dikstaal

Haastige spoed is zelden goed. Dat geldt zeker ook in de bouw. Nog effe snel dit, nog ff snel dat: bij klusjes op het laatste moment gaat het vaak mis, ziet de Arbeidsinspectie. Als er veiligheidsmaatregelen zijn bedacht, moet de werknemer ook de tijd krijgen – en nemen – die uit te voeren. 

Onze aannemer had iemand gestuurd om tussendoor snel even onze buitengevel te checken, want ergens lekte die bij stevige wind uit een bepaalde hoek en regen. De man moest daarvoor via het slaapkamerraam op de tweede verdieping naar buiten en een stukje door de dakgoot lopen, langs de gevel, naar de plek in kwestie. Hij zekerde zich, provisorisch, dat wel, met een touw geknoopt om zijn middel, dat hij vastbond aan de trapleuning van de overloop. 
Ik vraag mij af of de trapleuning het had gehouden als de man was gevallen (het zou kunnen, hij was niet al te zwaar); maar hij had in elk geval de risico’s gezien en gewogen, en maatregelen genomen. 
Allemaal een kwestie van gezond verstand zou je denken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, waarom zou je dat hoekje moedwillig groter maken? En gelukkig zijn deze voorbeelden er ook.

Maar wie om zich heen kijkt, ziet ook veel voorbeelden van werken op hoogte waar iedereen vergeten lijkt dat ze op hoogte aan het werk zijn. Bij het installeren van zonnepanelen bijvoorbeeld, zie je nogal wat ongezekerd gehannes met laddertjes. De aannemers, of verkopers, hebben dan misschien beloofd dat alles veilig gaat gebeuren, maar zijn dat dan vergeten te vertellen aan de onderaannemers. En ze komen meestal niet kijken bij de installatie.
De Arbowet zegt dat de werkgever ervoor moet zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Hij moet een zogenoemde arbeidshygiënische strategie uitstippelen. Dat begint bij de bron: kun je het gevaar voor iedereen wegnemen door een reling te plaatsen? En, als dat niet gaat, last but not least, de individuele oplossing: de veiligheidslijn.

Welke arbeidshygiënische strategie mijn aannemer in gedachten had weet ik niet, maar kennelijk was hij bij de individuele oplossing uitgekomen. Hoe dan ook: zijn werknemer had een touw bij zich én heeft dat gebruikt als veiligheidslijn, ook al ging het om een klusje van een paar minuten.