BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Laat uw stem horen

25-11-2021
door Riek Siertsema

Nou, de redactie is er weer in geslaagd artikelen te schrijven die de belangen van de mkb-bouwer vol raken. En die volgens mij ook wel stof zullen doen opwaaien. Een paar borgers vinden bijvoorbeeld dat het met de extra kosten voor de aannemersverplichtingen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wel meevalt afgezet tegen wat het oplevert. En zo doen ze nog een paar boude uitspraken. Ik vermoed dat de ondernemers die inmiddels ervaring hebben opgedaan in de pilotprojecten daar het hunne van denken. Ik zou zeggen: niet alleen denken, maar spreek je uit in bijvoorbeeld een mail aan onze hoofdredacteur. Uw mening horen we namelijk graag in de kolommen van ons lijfblad. Daarom is de redactie gestart met een nieuwe rubriek: Het ondernemerspanel. Kijk daar even naar en scherp uw visie op het mkb-ondernemerschap aan die van uw collega’s. En ook hier geldt: laat van u horen!

Verder wil ik nog even wijzen op het verslag van onze themabijeenkomst over mobiliteit. Het is alweer een tijdje geleden maar niet minder actueel. Al bijna dertig steden verspreid over het hele land hebben de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek ondertekend. Je mag met je handel vanaf 2025 alleen nog maar met een nulemissie busje of -vrachtwagen de steden of binnensteden in. Dat is al over drie jaar. Toch handig om even rekening mee te houden. En oh ja, je kunt tot maximaal 5000 euro subsidie krijgen als je de oude diesel inruilt tegen een elektrisch of waterstof aangedreven voertuig. Ook de ondernemers met zwaarder materieel zullen een bijdrage moeten leveren aan de vermindering van CO2-emissie.

Dan is er de bouwonderneming in het grootbedrijf, voor vele gespecialiseerde aannemers een grote opdrachtgever. Deze neemt volgend jaar een woning- en appartementenfabriek in gebruik met een maximale capaciteit van 4000 woningen per jaar. En dit bedrijf is niet het enige dat in een industriële omgeving woningen gaat prefabriceren om ze op de bouwplaats in één dag te assembleren. Wat denkt u? Is het waar wat deze bouwer zegt en heeft het geen effect op het traditionele bouwproces in de keten van gespecialiseerde aannemers?

Nou voldoende stof om op te waaien en om over in gesprek te gaan. Laat uw stem horen, want het gaat over uw toekomst!

Bekijk hieronder de digitale versie van BouwBelang nummer 5

BouwBelang 5 – 2021