BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Klimaatverbetering

26-03-2024
door Nico Dikstaal

Ondernemers willen ondernemen, en als die ondernemers bouwers zijn, dan willen ze bouwen. Liefst niet gehinderd door te veel regels en administratie, want, nou ja, dat leidt maar af van het bouwen.

Als ik dit schrijf, loopt de Nationale Peiling Ondernemingsklimaat, die VNO-NCW en MKB-Nederland voor de tweede keer houden. Kwestie van kijken hoe de vlag erbij hangt en waar de lobby op gericht moet worden. De eerste vraag gaat over het ondernemingsklimaat in Nederland van de afgelopen vijf jaar. Eerste keuzemogelijkheid daarbij: is het in die tijd sterk verbeterd? Gokje: ik denk het niet.

‘Blijf investeren in een gunstig ondernemersklimaat.’ Dat is niet voor niets de opening van het manifest ‘Mkb-aannemers willen bouwen!’, dat de AFNL eind vorig jaar heeft verspreid onder belanghebbenden en beleidsmakers. Hoe zorg je voor zo’n klimaatverandering? Zorg dat regelgeving werkbaar en helder is. Dus: zet de mkb-toets in bij nieuwe wetten en regels – en doe vooral iets met de uitkomsten. 
Toets op dezelfde manier ook of bestaande regels niet versimpeld kunnen worden. Zoals nu bij wijze van proef gebeurt met de SLIM-regeling, die leren en ontwikkelen in het mkb moet stimuleren. (Stimuleer vakmanschap is een ander speerpunt van het AFNL-manifest.) Breid dit uit, doe het vaker, doe het sneller. Dat moet om het even welke nieuwe regering toch voor elkaar kunnen krijgen. 

Als nieuw kabinet wil je natuurlijk dingen regelen. En hoe doe je dat vaak: met regels. Een tip voor dat kabinet: klimaatverbetering begint met het verminderen van de uitstoot. Ook de verbetering van het ondernemingsklimaat. Dus begin straks bij het begin: zijn nieuwe regels wel nodig?