BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Groener groen

03-12-2024
door Riek Siertsema

“Ik hoef bij verduurzaming niet voorop te lopen, maar ik wil ook niet achteraan bungelen.” Dat liet Wim Ketelaars van Ketelaars Groen & Infra zich onlangs ontvallen na afloop van een themabijeenkomst van de AFNL.

 Om vervolgens op te sommen waar hij allemaal mee bezig was, van het aanleggen van een laadstation voor elektrisch gereedschap en busjes tot het produceren van bokashi, gefermenteerd organisch materiaal. Bij de productie van bokashi komt 60 procent minder CO2 vrij dan bij composteren. Ketelaars Groen & Infra draait met zijn bokashi momenteel mee in een pilot van de Wageningse universiteit over circulair terreinbeheer. Reden genoeg voor BouwBelang om eens een kijkje te gaan nemen in Noord-Brabant, waar stratenmaker Ketelaars dertig jaar geleden voor zichzelf begon (zie Groen en grijs onder een dak).

Eveneens in Noord-Brabant rondde het bedrijf van Johan de Krom afgelopen juni de reconstructie af van de Sint Martinusstraat in Rucphen. De Krom vernieuwde onder meer alle bestrating en gebruikte daarbij een  elektrische bestratingsrobot. De Krom zegt met de robot het “ruggenbreekwerk” volledig te kunnen automatiseren (zie Ruggenbreekwerk automatiseren).

Ondernemers als Ketelaars en De Krom weten het – en het behoeft ook eigenlijk geen betoog; werk in de bouw en infra kan fysiek zwaar zijn en niet iedereen haalt zonder kleerscheuren zijn pensioen. Daarom pleit de Aannemersfederatie voor een verlenging van de regeling Vervroegd Uittreden (RVU), in de volksmond de zwaarwerkregeling. Die regeling maakt het voor werknemers mogelijk eerder met pensioen te gaan als de fysiek hen in de steek laat. Dat is mooi, maar de regeling stopt op 31 december 2025. En voor daarna is er nog niets geregeld, onder meer door gesteggel over de vraag wat precies zwaar werk is. In de bouw en infra functioneert de regeling al enige jaren goed en zijn er geen problemen over de definitie van zwaar werk. 

De federatie doet een dringende oproep aan politieke partijen, het ministerie van SZW en de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties om hun verantwoordelijkheid te nemen en de regeling te verlengen. Want werknemers in de bouw en infra, waar geen twijfel bestaat over wat zwaar werk is, hebben recht op duidelijkheid en een vangnet als langer werken echt niet meer gaat.