Extra regeldruk dreigt voor mkb
Grote ondernemingen, maatje Boskalis en Van Oord, moeten in de EU vanaf dit jaar rapporteren over hun duurzaamheid. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) schrijft voor dat ze laten zien hoe ze scoren op milieu (CO2-uitstoot, waterverbruik), sociaal (mensenrechten, diversiteit) en bestuur (beloning, transparantie). Dat wordt voor deze grote bedrijven nog een hele klus.
Helaas kan het mkb niet opgelucht ademhalen. Het lijkt alsof deze Europese regels aan het mkb voorbijgaan, maar in de praktijk werkt dat helaas niet zo. Grote bedrijven die vragen moeten beantwoorden over CO2-uitstoot of waterverbruik in de keten, kloppen voor de antwoorden natuurlijk ook aan bij de mkb’ers waarmee ze werken.
Ik vrees daarom dat het de komende jaren erop of eronder wordt voor het Nederlandse mkb. De administratieve lastendruk is al nauwelijks te dragen. En misschien denken ze in Den Haag ‘daar heb je hen weer met die regeldruk’, maar daar hebben ze het zelf naar gemaakt. De mkb-toets is wettelijk verplicht, maar aan de uitvoering kan nog veel worden verbeterd. Daarbij is de Wkb zojuist ingegaan, en die gaat ook extra administratie opleveren voor mkb-aannemers.
Alles bij elkaar, wordt dat langzamerhand te veel om te behappen. Mkb-aannemers willen bouwen en zien hun tijd steeds meer opgaan aan randzaken. De overheid moet dat beseffen. En er rekening mee houden. Ook bij die Europese duurzaamheidsverslaglegging voor grote bedrijven. Bijvoorbeeld door er nationaal niet nog eens een schepje bovenop te doen om in Europa het braafste jongetje van de klas te zijn.