BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Even voorstellen

23-02-2021
door Gerrald Heijnen

Onlangs werd ons kantoor benaderd door de redactie van BouwBelang: of wij voor dit blad een fiscale column willen verzorgen. Uiteraard doen we dat graag. Ons vak is altijd in ontwikkeling en heel veel politieke keuzes ten aanzien van belastingheffing treffen ook de ondernemers in de bouw. Hierop geven wij graag toelichting, commentaar en tips. Maar voordat we hier een aftrap nemen lijkt het mij goed om ons even voor te stellen. Ik ben Gerrald Heijnen en als Senior fiscalist verbonden aan Alfa Accountants en Adviseurs te Barneveld. Samen met mijn collega, Teus van de Bospoort, directielid en tevens senior fiscalist, zal ik deze column gaan vormgeven. Onze kennis richt zich met name op de fiscaliteit van het familiebedrijf.

Actuele ontwikkeling

Wat is op dit moment een actuele ontwikkeling die de aandacht behoeft? Dat is naar onze mening de verruiming van de tariefopstap voor de vennootschapsbelasting. Deze opstap was in 2020 € 200.000,-, is nu in 2021 € 245.000,- en wordt in 2022 € 395.000,-.

Naar aanleiding van deze wijziging is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de fiscaal-juridische structuur van uw onderneming. Een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting wordt bijvoorbeeld minder interessant. Je kan dan namelijk maar één keer gebruikmaken van de tariefopstap. Nu deze tariefsopstap groter wordt, wordt een fiscale eenheid nadeliger. Nu was dit ook al nadelig met een tariefopstap van € 200.000,-, maar het wordt nu nog nadeliger. Dit omdat het verschil tussen het hoge en lage tarief ook nog eens toeneemt tot 10 % (15 % in de eerste schijf en 25 % in de tweede schijf). Bij een winst in de fiscale eenheid van € 800.000,-, kan het nadeel dan zomaar oplopen tot € 39.500,- aan belasting. Namelijk door het missen van een tweede tariefopstap van € 395.000,-, met een voordeel van 10%.

Afzonderlijke BV

Voor grotere ondernemingen die ook aanzienlijke winsten behalen kan het aantrekkelijk zijn om te gaan onderzoeken of bepaalde activiteiten niet kunnen worden ondergebracht in een afzonderlijke BV. Want als je de winst kan verdelen over meerdere BV’s, kan dat aanzienlijke voordelen opleveren.
Het verbreken van een fiscale eenheid of het splitsen van uw onderneming kan grote fiscale gevolgen hebben. Laat u daarom goed adviseren over alle aspecten die mogelijk van belang zijn. Ik ben natuurlijk graag bereid met u mee te denken.