BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Duurzaamheid en uw onderneming

25-11-2021
door Gerrald Heijnen

De katern Uitgelicht in deze Bouwbelang staat in het teken van circulariteit. Dit thema heeft alles te maken met duurzaamheid. Als ik in contact ben met klanten merk ik vaak dat het thema duurzaamheid nog onvoldoende bekend is. Wat is dat dan precies: duurzaam ondernemen?

Vaak mondt dit uit in hele leuke gesprekken over ondernemerschap en toekomstvisie. Dat duurzaamheid en circulariteit belangrijke thema’s zijn voor hoe we onze toekomstvisie gaan inkleuren, daar zijn we het wel over eens. Maar hoe gaan we dat dan toepassen in onze eigen onderneming? Duurzaamheid is een veel breder begrip dan we soms denken. Duurzaam ondernemen betekent ook een duurzaam personeelsbeleid. Dat medewerkers een veilige werkplek hebben, zich kunnen ontwikkelen en een passende beloning krijgen voor het werk dat ze verrichten.
Op dat gebied van personeelsbeleid liggen kansen voor de ondernemers. De geluiden die ik uit de markt hoor is dat het erg lastig is om personeel te vinden, laat staan goed personeel. Dat gaat door alle lagen van de beroepsbevolking heen. Als je de mensen moeilijk kan vinden wordt het des te belangrijker om zuinig te zijn op je medewerkers. Een duurzaam personeelsbeleid dus.
Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten: ‘Hoe kan ik medewerkers binden in de beloningssfeer?’ In de praktijk zie je daar verschillende varianten voorbijkomen waarbij werkgevers financieel aantrekkelijk werkgeverschap willen creëren. De ideeën die voorbij komen variëren van extra salaris, prestatiebonussen tot werknemersparticipatie. De mogelijke varianten kunnen echter verschillende fiscale en financiële gevolgen hebben. Uiteindelijk wil je dat je medewerker erop vooruitgaat. Je wilt de medewerkers immers binden. Om die reden is het goed om vooraf te kijken of de variant die u voor ogen heeft wel de juiste uitwerking heeft.