BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Decemberverrassingen

17-02-2022
door Teus van de Bospoort

Op fiscaal gebied bood de laatste maand van 2021 een behoorlijke verrassing. Redelijk onverwacht kwam er op 24 december 2021, daags voor Kerst, de uitspraak van de Hoge Raad dat, vrij vertaald, een forfaitaire heffing op spaargelden in box 3 van de inkomstenbelasting niet is toegestaan. Voor mensen die hun vermogen op spaarrekeningen hebben staan ziet de fiscale wereld er ineens een stuk beter uit. Het rendement als zodanig blijft natuurlijk nog steeds heel slecht.

De wetgever zal genoodzaakt zijn het werkelijk rendement in box 3 te gaan belasten. Dat is mooi voor spaarders, maar minder goed nieuws voor de beleggers in vastgoed. En ook het lenen van de eigen BV en vervolgens in privé gaan beleggen wordt minder interessant.

Regeerakkoord

Ook in de maand december kwam het langverwachte regeerakkoord van Rutte IV en in januari was de samenstelling van de ploeg bekend. Wat voor fiscaal nieuws gaat dit ons brengen?
We krijgen een staatssecretaris voor belastingen (Marnix van Rij) die zijn sporen in de advieswereld heeft verdiend. Zo’n staatssecretaris die de praktijk kent geeft de burger moed. Eindelijk iemand die de wetgeving gaat vereenvoudigen? Het is wel bitter hard nodig.

Wat ligt er op het bordje van de heer Van Rij wat aangekondigd is in het regeerakkoord? Het lijkt er op dat de fiscale behandeling van vastgoed behoorlijk aandacht krijgt. Een bloemlezing:

  • De bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenkbelasting zal worden aangepast. De regeling zal ‘eenvoudiger’ en ‘eerlijker’ worden. Nou, daar kun je alleen maar voor zijn. Wat dit concreet in gaat houden, wordt niet vermeld. Maar dat de onduidelijkheid rondom vastgoed wordt opgelost, is wel te verwachten.
  • Per 1 januari 2023 wordt de overdrachtsbelasting verhoogd naar 9 %! In enkele jaren een verhoging van 50%. In 2020 was het tarief nog 6 %.
  • De jubelton gaat verdwijnen. Vanaf 1 januari 2024 zal het niet meer mogelijk zijn om belastingvrij € 100.000 te schenken voor de aanschaf van een eigen woning.
  • De waardering van verhuurde woningen in box 3 gaat veranderen. Vanaf 2023 moeten deze worden gewaardeerd op de waarde in vrije staat. In de huidige wetgeving geldt nog een lagere waarde in verband met de verhuurde staat.

Kortom, voldoende beweging in vastgoed en fiscaliteit om in het jaar 2022 heel alert te blijven.