BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

De boeiende bouw!

15-12-2022
door Riek Siertsema

De O&O-fondsen van verschillende techniek- en bouwsectoren gaan gezamenlijk jaarlijks 50 miljoen euro uit voor een aanvalsplan, waarmee we het schrijnende tekort aan vakmensen te lijf kunnen gaan. Dat vertelde Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, op een AFNL-bijeenkomst begin november. Het is de bedoeling dat de overheid daar jaarlijks nog eens hetzelfde bedrag bijlegt. De komende tien jaar hebben we dan een miljard in de pot om een gezonde aanwas van jonge mensen in de bouw en techniek op gang te brengen. In dit verband is het rondetafelgesprek over industrialisatie in de bouw in BouwBelang nummer 5, 2022, lezenswaardig.

Als dat geld er komt en waarom zou de overheid zo’n geweldig aanvalsplan niet steunen, dan ben ik er op voorhand alvast voor, dat er een deel gereserveerd wordt voor imagoversterkende initiatieven. Zoals bijvoordbeeld de Technische Driedaagse in Aalsmeer, waarover we berichten in deze uitgave.

De Technische Driedaagse blijkt zeer effectief. Al vijf edities lang presenteren ondernemers uit maar liefst acht technische sectoren zich op dit tweejaarlijkse evenement. Vierduizend basisschoolleerlingen (groep zeven en acht) en eerstejaars vmbo’ers bezochten dit jaar het techniekspektakel. Ook ouders komen er. Resultaat: een zichtbare groei van het aantal jongeren dat voor techniek kiest.

Op de driedaagse ondervinden kinderen en ouders aan den lijve dat de bouwplaats qua arbeidsomstandigheden behoorlijk veranderd is en groeit naar een werkplek waar hulpmiddelen als cobots, robots en exo-skeletten het fysiek belastende werk overnemen.
Hier dromen mkb-ondernemers hardop  over een robot die langs een steigerloze gevel onderhoudswerkzaamheden verricht en bestuurd wordt door een bouwmens vanaf de begane grond of zelfs vanuit een home-office (!) situatie. Een toekomstvisioen dat de ondernemers zelf voor zeer realistisch houden.

Bottom up imago-initiatieven zijn zinvol en lijken te scoren. Mkb-ondernemers die zelf het voortouw nemen en erin slagen scholieren te bereiken op een doe-festijn dat zijn weerga niet kent, verdienen steun. Als we erin slagen in een groot aantal regio’s in Nederland samen met ondernemers dergelijke grootschalige techniekevenementen op de been te brengen, zou dat als een vliegwiel kunnen werken voor de aanwas van jonge techniek- en dus ook bouwmensen.
Op zich staande, geldverslindende en van bovenaf opgelegde campagnes daarentegen blijken weinig uit te halen. Al dertig jaar lang zien we de één na de andere goedbedoelde wervingscampagne voorbijkomen. En we weten waar we nu staan. Daar moeten we op die manier dus vooral niet mee doorgaan. Wervingscampagnes prima, maar dan ter ondersteuning van evenementen waarmee je een verschil kunt maken.

BouwBelang 5 – 2022