BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Bewegend werken

21-12-2022
door Arie Grevers

Onlangs op de radio gehoord. Op initiatief van de bekende neuropsycholoog Erik Scherder is op sommige scholen een proef gestart met bewegend leren. Bewegen is goed. Daar word je lichamelijk en geestelijk sterk en gezond van. Hij constateert dat kinderen minder depressieve klachten hebben naarmate ze meer bewegen. Dus, hop, die kinderen uit de stoeltjes voor een uurtje ‘renrekenen’ buiten op het schoolplein en het ‘beweegdictee’ in de gymzaal. En wel graag de gebruikelijke gymlessen handhaven. Want: hoe meer de kinderen bewegen, hoe beter.  Bovendien: kinderen die meer bewegen tijdens de kennisoverdracht, kunnen zich langer concentreren en onthouden de geleerde stof beter dan de klasgenootjes die in hun stoeltjes blijven zitten. Allemaal wetenschappelijk onderbouwd.

Wat zou het toch mooi zijn en goed voor het geestelijke en fysieke peil van de volksgezondheid als  die kinderen een opleiding bewegend werken kunnen volgen om daarna een baan te vinden in bewegend werken.

Bewegend werken…, waar kennen we dat ook alweer van. Juist! Van het ambacht en in het bijzonder het bouwvak! Lekker de hele dag in beweging. De mensen die het vak uitoefenen, weten dat het gezond is, mits je je aan de ergonomische richtlijnen voor tillen en bewegen houdt.

Kan Erik Scherder ook niet eens een lans breken voor bewegend werken?