BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Ook het zwaardere werk snoerloos

30-05-2022
door Redactie
Tools

“Onze ingenieurs weten me steeds weer te verrassen met de toenemende kracht van compacte accu’s. En het einde lijkt nog niet in zicht”, zegt Ad Huizenga, marketing manager van Makita. Met de introductie van het nieuwe 40 V Max XGT platform is er nagenoeg geen machine meer die nog een snoer nodig heeft. Op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg (8, 9 en 10 maart 2022) demonstreerde Makita zelfs een 80 V accu-doorslijper met 350 mm doorslijpschijf.

Tekst: ing. Frank de Groot

“We zijn dicht bij een emissieloze bouwplaats, met alle tools op accu”, zegt Ad Huizenga. Makita is koploper op het gebied van accutechnologie. “Snoerloos is inmiddels dominant in de bouw. Dankzij de toename van kracht, steeds langere runtime en kortere laadtijden.”
De wens om zonder snoer te werken is van alle tijden en alle gebruikers, maar nu kon het ook echt. Bij veel machines is accu als krachtbron inmiddels gelijkwaardig aan 230 V. Huizenga: “Makita’s visie is dan ook: ‘alle snoeren en brandstof de wereld uit’. Dat brandstof slaat op machines voor de tuin & park-markt waar Makita ook een steeds breder assortiment op accu voor heeft.”

Neusje van de zalm is voorlopig de nieuwe 80 V accudoorslijper 350 mm, waarmee tegels en betonbanden moeiteloos zijn door te slijpen.

Van LXT naar XGT

Inmiddels werken al ruim 300 machines op de 18 V-accu’s van het LXT-platform. Die zijn optioneel te schakelen tot 36 V. “We liepen bij LXT echter tegen het probleem aan van een te beperkt vermogen voor de zwaardere werkzaamheden. Eindgebruikers willen namelijk altijd meer kunnen. Meer kracht, langere runtime. Daarom ontwikkelden wij een nieuwe accu: de XGT 40 V Max. In de kern gaat het om overdracht van vermogen van accu naar machine. Zwaardere machines vragen om meer vermogen. Bij ons nieuwe XGT platform gebruiken we nieuwe cellen in onze accupacks en steviger contactpunten waar meer stroom doorheen kan. De accu beschikt over digitale communicatie, wat heel belangrijk is. Dit systeem communiceert met de machine én de lader. Daardoor kan XGT grenzen verleggen, wat met LXT niet mogelijk zou zijn. Er zijn nu zware SDS-Max combihamers en zelfs een doorslijper met accu die gelijkwaardig zijn aan hun gesnoerde of brandstofvariant. We krijgen daar zeer enthousiaste reacties over uit de markt.”
Met de 40 V-accu is een gelijksoortige verdubbeling te realiseren als bij LXT, door twee accu’s in serie te schakelen. Hierdoor is maar liefst 80 V beschikbaar. “Hierdoor kunnen we nu een 50 à 60 cc brandstofmotor evenaren.” Ad noemt het voorbeeld van de Makita-bosmaaier die is uitgerust met ADT (automatic torque drive technology). Deze meet de weerstand van de motor tijdens de bewerking. Wordt er een hogere weerstand geregistreerd, dan wordt het toerental in een milliseconde automatisch verhoogd. Wanneer de weerstand weer zakt, past de techniek het toerental automatisch naar beneden aan. “Met deze techniek kan men 50 procent langer doorwerken. De digitale communicatie is hierbij essentieel. Enerzijds zorgt die voor de communicatie tussen machine en accu, zodat de machine optimaal kan presteren met een optimaal vermogen. Anderzijds geldt voor de lader hetzelfde. Op het moment dat de accu op de lader wordt geplaatst, leest de software een aantal waardes uit, zoals temperatuur, voltage en ampèrage. Aan de hand van die waardes zoekt de software het beste programma in de lader erbij om de accu zo snel mogelijk 100 procent op te laden. Een 4,0 Ah-accu is weer volledig opgeladen in 45 minuten.”

Nieuwe doorslijper

Neusje van de zalm is voorlopig de nieuwe 80 V doorslijper 350 mm, waarmee tegels en betonbanden moeiteloos zijn door te slijpen. “We proberen de machines zo licht mogelijk te houden. Maar er moet wel een bepaalde balans zijn, want de eindgebruiker vindt een te lichte machine ook niet fijn. Je moet wel een bepaald gewicht hebben om je werk goed te kunnen doen. De doorslijper mag niet te licht zijn; anders heb je te weinig in handen, waardoor je de doorslijper als het ware erin moet duwen. Aan de andere kant mag de doorslijper weer niet te zwaar zijn, want soms staat de gebruiker er de hele dag mee in de handen. We besteden dan ook veel aandacht aan de balans, de ergonomie, trillingen, geluid, et cetera. Uiteindelijk moet een sterkere borstelloze motor er ook voor zorgen dat er minder slijtage is en het apparaat langer meegaat. Daarom classificeren we de XGT-machines in de categorie zwaar intensief werk.”

Het kan allemaal: een grondboor op accu.

Geen brandstofmachines meer

Binnen anderhalf jaar zijn er al 120 machines gelanceerd voor het XGT-platform. Een uitgebreid scala aan machines draait hier al op. Niet alleen de bosmaaier of kettingzaag, maar ook een schroefboormachine, reciprozaag en afkortzaag. Daar komen dus nu de nieuwe 80 V-doorslijper, maar ook een 40 V kettingzaag en een 40 V grondboor bij. Ad: “Er zijn nauwelijks nog beperkingen. Als je de hele dag gaten moet boren of blad blazen, dan kun je zelfs denken aan accupacks die op de rug worden gedragen. Het belangrijkste doel van de uitbreiding is dat de gebruiker maar één lader en één type accu nodig heeft en niet hoeft te kiezen. Ten tweede helpt het om de accu beter in conditie te houden. Het is namelijk het beste voor de accu indien deze zoveel mogelijk wordt gebruikt en vervolgens op de lader wordt aangesloten. Dat is mogelijk als de accu op veel machines kan worden ingezet. Een accu die blijft liggen, slijt alleen maar.”
Draadloos werken is inmiddels volledig geaccepteerd: “De focus van gereedschapsfabrikanten is strategisch gekanteld van snoer naar accu. Makita definieert zichzelf steeds meer als producent van accuproducten en bedient daarmee meerdere markten, zowel groen als grijs. Daar stellen opdrachtgevers steeds vaker als eis dat er emissieloos wordt gewerkt. Denk aan projecten nabij of in Natura 2000 gebieden, of in binnensteden. Op veel plaatsen is het lawaai en de stank van motoren ook niet gewenst. En bij besnoerde machines is het altijd weer zoeken naar stroompunten en hopen dat het snoer niet beschadigd wordt. Snoerloos werken op accu wordt daardoor steeds minder vrijblijvend. Makita Japan is vanaf maart 2022 gestopt met de productie van brandstofmachines. Omdat de tijd daarvoor rijp is en naar eigen zeggen accuproducten voor de meeste toepassingen geloofwaardige alternatieven zijn. ”