Nu in BouwBelang

Kasteel verliest roze kleur

En verder:
+ 'Eerst rekenen, dan knopen doorhakken'   

+ Plus-Op-de-Meter in Voorhout 

+ Slooplocatie levert bouwdelen

Een lichtend baken

De luchtbogen op de steunberen die de ranke muren van het middenschip overeind houden, het rozetvenster, de waterspuwers en het machtige interieur. De Notre Dame laat een onuitwisbare indruk achter bij wie er ooit geweest is. Een icoon van vakmanschap waarvoor de eerste steen gelegd werd in 1163 en de laatste ‘restauratiehand’ op 15 april zijn werk verrichtte. Het is wrang dat de verwoestende brand waarschijnlijk is ontstaan tijdens het werk dat erop gericht was het unieke monument van vroeggotische bouwkunst te verduurzamen (in de betekenis van de levensduur prolongeren).

Ook voor de herbouw zal de Franse overheid weer een beroep doen op vakmensen. Voor mensen die een ambacht beheersen is er altijd emplooi. Dat kan niet genoeg benadrukt worden en daarom steunt de Aannemersfederatie als medeondertekenaar de intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’ (zie ook het artikel in GAzet in deze uitgave).


Om destijds, in de 12e eeuw, plaats te maken voor Notre Dame is een oudere kerk, de Sint-Stefanuskathedraal, gesloopt. De bruikbare delen van deze kathedraal (bouwjaar 4e eeuw) zullen vast verwerkt zijn in de Notre Dame. Dat principe dat zo oud is als de weg naar Rome, heeft een nieuw en modern jasje gekregen. Circulariteit noemen we dat – hergebruik van bouwdelen, materialen en producten. In dit nummer van BouwBelang, dat voor een belangrijk deel gewijd is aan duurzaamheid, staan projecten beschreven van bedrijven uit de AFNL-gelederen die het circulaire denken weer een stap verder brengen. Eén is er zelfs onderscheiden met de prestigieuze Nederlandse Bouwprijs 2019. Daar ben ik trots op, want het toont maar weer eens aan dat mkb-ondernemers vooroplopen in de ontwikkelingen en een lichtend baken zijn op de vaak verwarrende transitiekoers.


 

Dat er verwarring, hyperigheid, onzinverhalen en valse profeten zijn op die transitiekoers toont het openingsinterview met hoogleraar David Smeulders glashard en onderbouwd met cijfers aan. Hij vindt dat het hoog tijd is voor een Planbureau voor de Technologie dat beweringen over de noodzaak van dogma’s als ‘we moeten van het gas af’ tegen het licht van de logica houdt. Is hij een klimaatontkenner? Integendeel, hij wil juist voorkomen dat er maatregelen worden genomen op basis van dogmatische overtuigingen die slecht zijn voor het klimaat en die ook nog eens het noodzakelijke draagvlak ondermijnen. Een stem uit onverdachte en onverwachte hoek, want hij is lokaal bestuurder voor GroenLinks. Maar of de partijtop daar zo blij mee is…

Riek Siertsema, voorzitter AFNL