Bestelauto Expo 2018 Bestelauto Expo 2018

Nu in BouwBelang

Dove vakman thuis in De Verbinding 

En verder:
+ Jubileumcongres 10 jaar AFNL
+ Ruim baan voor het 'kleine ambacht'
+ Gezond verder in mkb-bouw 

Duurzame inzetbaarheid

Mijn eerste column in BouwBelang. Als kersverse voorzitter van de AFNL mag ik voor de eerste keer via dit blad het woord tot u richten. Dat is voor mij een waar genoegen. Ik maak van deze plek in BouwBelang graag gebruik om u steeds bij te praten over inhoudelijke zaken waarmee we als federatie bezig zijn. En dat zijn wat mij betreft vooral die dingen die mkb-aannemers verder helpen en ervoor zorgen dat mkb-ondernemers kunnen doen waar ze het beste in zijn: ondernemen in de bouw! Dus over naar de inhoud:

Duurzame inzet van vakmensen. Dat wil zeggen, dat je probeert de medewerkers tot hun pensioen aan het werk te houden. Nu is dat voor vele mkb-ondernemers een vanzelfsprekendheid. Ik ken talloze bouwbedrijven waar tot ver na hun pensioen zogeheten ‘oude maar vitale baasjes’ scharrelen op werf en bouwplaats. Ze maken de spullen schoon, herstellen wat kapot is en zorgen ervoor dat alles ordentelijk en keurig opgeborgen wordt. Zo is dat altijd al gegaan; ook lang voordat er het etiket duurzame inzetbaarheid opgeplakt is.
De term heeft overigens pas sinds kort een plek veroverd in het collectieve bouwbewustzijn. Dat is wel begrijpelijk, want tijdens de crisis hebben vele bouwondernemers juist afscheid moeten nemen van hun medewerkers om het hoofd boven water te houden. Velen hebben het niet gered en moesten de poorten sluiten. Er was helemaal geen sprake van inzetbaarheid van personeel, laat staan van duurzame inzetbaarheid.
Het tij heeft zich gelukkig gekeerd en de vraag die ons nu bezighoudt luidt: hoe komen we aan voldoende vakbekwame mensen om al dat werk af te krijgen? We moeten niet vergeten dat volgens de cijfers van het CBS maar vijftien procent van de vakmensen die de bouw tijdens de crisis hebben moeten verlaten, is teruggekeerd. Dat vul je niet één-twee-drie weer aan met mensen van dezelfde kwaliteit. Het is een opgave voor en uitdaging aan alle ondernemers om er gezamenlijk de schouders onder te zetten, teneinde dat enorme tekort aan te vullen.
Natuurlijk moeten we ons sterk maken voor jonge aanwas, mensen zonder werk bekeren tot het mooie bouwvak en waar mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uitzicht bieden op een werkplek. Heel belangrijk allemaal. Net zo belangrijk is echter: de ervaring behouden voor het bouwambacht in de volle breedte van de sector. Daarvoor is duurzame inzetbaarheid een uitstekend instrument, waarvoor we binnen de AFNL nu een specialist hebben aangetrokken. Hij gaat brancheoverschrijdend vakmensen begeleiden als deze hun loopbaan een andere wending moeten geven om tot hun pensioen beroepsmatig actief te blijven. Het is een solidariteitsinitiatief waar alle aangesloten branches baat bij hebben.
Dat gaat zeker een succes worden, want het behoud van oudere werknemers voor het vak zit ons mkb’ers in de genen. Ook al noemden we dat vroeger nog geen duurzame inzetbaarheid.

Riek Siertsema, voorzitter AFNL