Bestelauto Expo 2018 Bestelauto Expo 2018

Nu in BouwBelang

Kajsa Ollongren: 'Ambacht mag niet verloren gaan' 

En verder:
+ 10 jaar mkb-kracht van de AFNL
+ Debat kleinschalige vakopleiding
+ Toekomstbestendig door samenwerking 

Rekenen met duurzaamheid

Het is u vast niet ontgaan: duurzame energie is een trend. We zien warmtepompen de plaats innemen van een aansluiting op het aardgasnet. Duurzaam opgewekte elektriciteit komt uit pv-panelen. Die photovolta´sche cellen hoeven allang niet meer ondergebracht te worden in ontsierende blauwe panelen. Ze zijn immers steeds vaker ge´ntegreerd in dakbedekkingssystemen en gevelpanelen.

We zien in onze praktijk echter, dat mkb-bouwbedrijven hun klanten nog nauwelijks wijzen op de financiële voordelen, waarmee een investering in duurzame energie gepaard kan gaan. Een dubbel gemiste kans, want je kunt je met zo’n advies profileren als duurzame ondernemer én deze adviesrol versterkt je concurrentiepositie.

Is uw klant een bedrijf?
Ook uw klant kan een duurzaam ondernemer worden. Bovendien valt de energienota lager uit. U kunt hem of haar wijzen op de volgende zaken:

Herinvesteringsreserve
Een herinvesteringsreserve is mogelijk als uw klant bij de verkoop van een bedrijfsmiddel boekwinst maakt. Deze boekwinst mag onder voorwaarden in mindering gebracht worden op de aankoopprijs van een nieuw bedrijfsmiddel.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Zonnepanelen kunnen maximaal 28 procent van het geïnvesteerde bedrag aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek opleveren. De aftrek loopt procentueel af, naarmate de omvang van uw investeringen in een jaar groter wordt.

Energie-investeringsaftrek 2018
De aftrek is 54,5 procent als uw klant in 2018 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst. Het minimale investeringsbedrag is €2.500,- per bedrijfsmiddel. Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De deadline om voorstellen in te dienen is 1 september 2018.

Asbestdak vervangen met zonnepanelen

Vóór 2024 moeten asbestdaken vervangen zijn door een nieuw dak, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Het is slim om uw klant te wijzen op de subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. De maximale subsidie bedraagt € 25.000,- per adres en moet uiterlijk op 31 december 2019 ingediend zijn bij RVO.nl. Met een dergelijke subsidie is de aanschaf van zonnepanelen in elk geval financieel gezien een stap dichterbij.

Is uw klant particulier?

Voor particulieren is er geen subsidie, maar zij kunnen wel de volledige btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugontvangen als zij zich aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Als de zonnepanelen tot een (huwelijks) goederengemeenschap behoren, kan alleen de persoon die op de energienota staat vermeld zich aanmelden als ondernemer.

Kortom: rekenen met duurzaamheid is niet alleen slim in de profilering, maar ook zeker financieel. Zorg dat u een paar handige opties ‘in uw achterzak’ meeneemt naar uw klant en ga voor meer informatie naar uw SRA-accountant of de website rvo.nl

Drs. Leonie Derksen is kennismanager bij SRA, de grootste koepelorganisatie van accountantskantoren in Nederland. De organisatie verenigt 370 accountants- en advieskantoren.