Nu in BouwBelang

Kajsa Ollongren: 'Ambacht mag niet verloren gaan' 

En verder:
+ 10 jaar mkb-kracht van de AFNL
+ Debat kleinschalige vakopleiding
+ Toekomstbestendig door samenwerking 

“Creatief denken is soms wel vereist”

Toen hij ruim twee jaar geleden de wereld van het betonboren betrad, wist hij er eigenlijk nog niet zo heel erg veel over. Maar de tip en de verhalen van zijn toenmalige buurman maakten Jakub Keller dusdanig nieuwsgierig en enthousiast, dat hij zich bij Dikkerboom Betonboringen meldde en eigenlijk direct aan de slag kon. Spijt heeft hij geen tel gehad. “Het is echt erg leuk werk. Omdat je bijna iedere dag wel op een andere klus komt, zie je veel en mag je meewerken aan mooie en aansprekende bouwwerken”, zegt de 24-jarige in Polen geboren Keller.

Inmiddels reist Jakub met zijn collega’s het hele land door. “Ik heb begin 2018 de eerste twee modules van de opleiding Betonboorder afgerond. Het werk gaat goed en ik krijg veel vertrouwen van het bedrijf. Ik ben ook zelf verantwoordelijk voor het materiaal en de spullen waarmee ik werk. Daar spreekt vertrouwen uit en dat voelt goed. Ik leer nog iedere dag en wil me graag verder specialiseren. Ik hoop dit jaar aan de derde module van de opleiding te kunnen beginnen.”

Nachtdienst
Als wij Jakub spreken, staat hij net voor aanvang van een nachtdienst. “We moeten op station Utrecht Centraal gaten boren en bevestigingspunten verankeren boven het spoor. Dat kan alleen ’s nachts om zo de overlast voor het treinverkeer zoveel mogelijk te beperken. Zo hebben we wel meer werkzaamheden die alleen ’s nachts uitgevoerd mogen worden. Het slijpen van detectielussen op snelwegen en voor bruggen bijvoorbeeld.”
Hoewel nachtwerk niet zijn voorkeur heeft, vindt Jakub het niet problematisch om deze diensten te draaien. “Ook deze klussen worden netjes verdeeld onder de collega’s en door de afdeling planning wordt zorgvuldig gekeken naar voldoende rust voor en na de nachtdienst.”

Geen simpel werk
Hoewel het misschien een beetje eentonig mag klinken, is het vak van betonboorder dat alleszins. Jakub: “Soms is het boren of zagen op zich niet zo ingewikkeld, maar vragen de omstandigheden om een creatief antwoord. Bijvoorbeeld om veilig te kunnen werken. Of om een bepaalde plek waar je moet werken goed te kunnen bereiken. Dat maakt het werk voor mij wel extra interessant en uitdagend.”
Staat hij de ene dag gaten in een plafond te boren in een nieuw kantorencomplex in Assen, de volgende dag wacht een liftschacht in Amsterdam of Rotterdam waarin sparingen gezaagd moeten worden. “Door die variatie kan ik mijn eigen kennis en ervaringen uitbreiden en zo steeds beter worden in mijn vak.”
Gevraagd naar een favoriet onderdeel van zijn werk, toont Jakub zich een allrounder. “Heb ik echt niet. Zelfs in het boren heb je zoveel verschillende soorten klussen dat ik alles eigenlijk leuk en uitdagend vind.” Meer uitgesproken is de betonboorder als gevraagd wordt waarom Dikkerboom een prettige werkgever is. “Zij willen alleen maar kwaliteit leveren. Altijd zorgen dat het werk goed wordt uitgevoerd en de klant tevreden is. Daar wordt ook veel aandacht aan besteed. Dat beseft iedereen zich en daarom zet iedereen zich ook voor 100 procent en meer in.”

Ambitie
Of hij dit werk over vijf jaar nog steeds doet, weet Jakub niet. “Ik heb nu niet de ambitie om iets anders te gaan doen. Zolang ik leer, kan werken met leuke collega’s in een uitdagende omgeving voel ik mij erg prettig bij Dikkerboom. En zoals ik al zei: ik wil eerst de opleiding verder vervolgen zodat ik nog meer werkzaamheden kan doen en verantwoordelijkheid aankan. En wie weet wil ik ooit wel voorman worden, maar dat zien we wel als ik daar zelf aan toe ben en de kans zich voordoet.”

Dikkerboom Betonboringen

Dikkerboom Betonboringen is sinds 1983 actief (woningbouw, utiliteitsbouw, civiele betonbouw, spoor-, grond- en wegenbouw). Dit familiebedrijf telt zo’n 120 medewerkers en is naar eigen zeggen door onder andere ‘vakmanschap, veelzijdigheid, kwaliteit, toewijding en betrokkenheid van de medewerkers’ uitgegroeid tot marktleider in Nederland wat specialistische boorwerkzaamheden betreft. Daarnaast verricht het bedrijf specialistische zaagwerkzaamheden (waaronder draadzagen) en plaatst het ankers. Dikkerboom heeft tien vestigingen in Nederland. Activiteiten in het buitenland worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Utrecht.