Nu in BouwBelang

Jakub Keller: 'Elke dag anders' 

En verder:
+ Op weg naar circulair bouwen
+ 'Versterking restauratiesector moet' 
+ 'Jezelf steeds verbeteren' 

“Vrijheid en afwisseling zijn het mooist”

Over de vraag wat het mooist is aan zijn werk hoeft Dennis Wegkamp uit Nieuw-Schoonbeek niet lang na te denken. “Dat is de vrijheid die je hebt en de enorme afwisseling in het werk. Het vak timmerman is erg veelzijdig, je bent veel buiten en je maakt echt iets met je handen. Dat trekt me zo aan in de bouw en in het timmeren in het bijzonder.”

De 19-jarige Wegkamp heeft die voorliefde niet van een vreemde. In zijn familie is de bouw dagelijks onderwerp van gesprek. “Mijn vader werkt in de bouw, net als veel andere familieleden. Ik ben dus opgegroeid met de bouw en had al snel zelf ook het idee dat ik daarin later iets wilde gaan doen. Zo ben ik uiteindelijk bij de opleiding voor timmerman terecht gekomen”, zegt Dennis.
Hij heeft inmiddels zijn diploma op niveau 2 binnen en is nu bezig met niveau 3. “Ik werk nu vier dagen in de week bij Kuipers & Koers Bouw en ga een dag naar school voor het diploma allround timmerman. Dat bevalt me wel goed. Je hebt de opleiding toch nodig, als je verder wilt komen.”

Ambities
Over zijn ambities is de jonge vakman duidelijk: “Eerst zorgen dat ik een goede timmerman word. Als ik de opleiding heb afgerond, en meer ervaring heb opgedaan, kijk ik wel verder of ik door wil groeien naar bijvoorbeeld assistent uitvoerder of uitvoerder. En wie weet besluit ik ooit een keer om voor mezelf te beginnen.”
Maar een eigen bedrijf is zeker geen absolute must voor de jonge timmerman. “Wellicht  bevalt het me in loondienst wel zo goed dat ik altijd voor een baas blijf werken. Want dat is ook wel een voordeel aan werken in loondienst: om vier uur is het klaar en heb je de avond voor jezelf. Net als het weekend. En als ondernemer houdt het werk nooit op.”

Zwaar werk?
De vraag of hij zijn werk als zwaar ervaart, zet Dennis even aan het denken: “Tuurlijk, je werkt met zware materialen en de weers- en werkomstandigheden zijn niet altijd zonnig en licht. Maar daar waar mogelijk kun je gebruikmaken van hulpmiddelen die het werk fysiek minder zwaar maken. En je moet natuurlijk een beetje op jezelf letten.”
Zwaar beroep of niet: het weerhoudt Dennis er voorlopig niet van zijn timmerpassie verder te ontwikkelen. “Zeker niet. Dit is het mooiste vak wat er is!”