Doemscenario dreigt voor bouw

De coronacrisis zorgt niet alleen voor een (‘intelligente’) lockdown, maar heeft ook sterke negatieve gevolgen voor investeringsplannen van particuliere en zakelijke klanten van de bouw. Daardoor dreigt de derde crisis in twaalf jaar tijd voor deze sector, zo stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de recent verschenen notitie ‘Vooruitzichten voor de bouw na de coronacrisis’.

Gelet op de doorlooptijden in de bouw zal ook deze crisis zich naar verwachting uitstrekken over een periode van twee jaar. De bouwproductie zal in deze periode in totaal met ruim 15 procent dalen, waarbij 40.000 voltijdbanen verloren gaan. ‘Ook als de Nederlandse economie komend jaar weer stevig herstelt, zal de bouw de negatieve gevolgen van de coronacrisis nog steeds sterk ervaren’, zo schetst het EIB het doemscenario dat dreigt zonder ingrijpen van de overheid. In de periode 2022-2024 kunnen volgens het EIB in de bouw wel weer (hoge) groeicijfers worden gerealiseerd, waarbij ook de arbeidscapaciteit weer sterk zal moeten toenemen.


Investeringen

De coronacrisis brengt de Nederlandse economie in een recessie waardoor vooral de investeringen worden geraakt. Met als gevolg dan ook de bouw zwaar getroffen wordt, aangezien 70 procent van de productie betrekking heeft op investeringen. 

‘De investeringen worden niet alleen geraakt tijdens de lockdown, maar nog sterker na afloop van de coronacrisis. Op het moment dat de Nederlandse economie uit het dal komt, galmt de klap van weggevallen investeringsplannen nog na. Bij de verkenning van de vooruitzichten voor de bouw is rekening gehouden met een krimp van de Nederlandse economie met 5 procent wat ongeveer in het midden ligt van de scenario’s van het CPB.