Nu in BouwBelang

Kasteel verliest roze kleur

En verder:
+ 'Eerst rekenen, dan knopen doorhakken'   

+ Plus-Op-de-Meter in Voorhout 

+ Slooplocatie levert bouwdelen

Ecologische dekvloer uit versteende houtsnippers

Op 7 februari ontving Cemwood op de Bouwbeurs uit handen van de Aannemersfederatie en vakblad BouwBelang de BouwBelang MKB Trofee 2019. Cemwood is een innovatieve, circulaire dekvloer uit versteende houtsnippers. Arie Grevers, juryvoorzitter en hoofdredacteur van Bouwbelang: “Cemwood is een makkelijk te verwerken product voor het mkb in de bouw, ontwikkeld door twee mkb’ers uit verschillende disciplines, dat bovendien overtuigt door zijn circulaire karakter.”

De vakjury nomineerde daarnaast de IQ Power Tools IQTS244 tegel-droogzaagmachine met geïntegreerde stofafzuiging en de volledig elektrische draagbare vacuümhandzuiger Nemo Grabo.

Cemwood is een ecologische dekvloer uit versteende houtsnippers waarvan de grondstof wordt geleverd door het Nederlandse Europe Chippers, een bedrijf van machinebouwer Europe Forestry. Het machinebouwbedrijf uit Stegeren was in het verleden als enige leverancier in staat de grondstof te leveren voor de circulaire dekvloer uit houtsnippers. 

De vloer vereist van die grondstof homogeniteit; de Cemwood-innovatie functioneert alleen wanneer alle houtsnippers van de vloer binnen een zekere maat blijven en zo samen één consistent geheel vormen. De houtsnippers moeten in elkaar grijpen en een eenheid vormen, als basaltblokken in een waterkerende dijk. 


Mineralisatie  

De Cemwood dekvloer wordt geproduceerd in het Duitse Magdeburg. Daar versteent men de Hollandse houtsnippers, de bewerking die ze geschikt maakt voor toepassing in de circulaire vloer. Bij de mineralisatie van de houtsnippers wordt de celstructuur aangepast en verliezen de gemodificeerde houtsnippers hun capillaire werking. De snippers worden droog verwerkt en vormen aldus de geluids- en thermisch isolerende Cemwood dekvloer. 

De Cemwood dekvloer kan variëren van enkele millimeters tot – als dat nodig mocht zijn – een meter en is bruikbaar in houtbouw, nieuwbouw en renovatieprojecten. De circulaire dekvloer kan worden ingezet voor het waterpas effenen van oppervlakken, in hout- en (oneffen) betonconstructies, maar ook in bijvoorbeeld (historische) gewelven en bogen. 


Marktintroductie in Nederland

Cemwood wordt geleverd in drie varianten: CW 1000 (fijn: snippers van 10 tot 60 mm, o.a. voor gebruik in kruipruimtes), CW 2000 (sterk: 10 tot 200 mm, als dekvloer) en CW 3000 (extra sterk: 10 – 80 mm, speciaal voor sportvloeren). De vloer heeft een gering eigen gewicht en kan snel verwerkt worden, zonder bindmiddel of water. Bij het plaatsen van de dekvloer ontstaat geen restafval, en de vloer is na het leggen direct begaanbaar. De gemineraliseerde grondstof is resistent tegen ongedierte en schimmel en verweert niet.

In Duitsland wordt de Cemwood dekvloer al sinds 2009 in de bouw gebruikt. Dit jaar is de marktintroductie in Nederland. De prijs van een duurzame, herbruikbare Cemwood dekvloer ligt rond het dubbele van een polystyreen dekvloer. Cemwood wordt verkocht in 50 liter verpakkingen.  


Lariks, snoeiafval en sloophout

De dekvloer van Cemwood is circulair. Het hout uit de Cemwood dekvloer kan zonder bewerking worden hergebruikt en het hout blijft zodoende lang in de keten, aldus Europe Chippers. Naaldhout is de grondstof van het product, afkomstig uit het bos van een vlak bij het bedrijfspand van Europe Chippers gelegen landgoed. Maar de grondstof voor de Cemwood dekvloer kan ook snoeiafval van bijvoorbeeld gemeentes zijn, of sloophout. Verfsporen en - resten zijn daarbij geen bezwaar. Eventuele nagels in het sloophout worden in een separate machine gedetecteerd, gemarkeerd en uit het hout gezaagd alvorens het hout versnipperd wordt. 


Samenwerkingsverbanden

Cemwood wint de BouwBelang MKB Trofee 2019 vanwege het circulaire karakter, de herbruikbaarheid en de CO2 bindende eigenschappen van de dekvloer. Cemwood ontving de prijs op donderdag 7 februari op de Bouwbeurs uit handen van juryvoorzitter Arie Grevers en AFNL-directeur Jaco Uittenbogaard. Arie Grevers: “In dit product komen twee MKB-branches bij elkaar: een Nederlandse machinebouwer en een specialist uit Duitsland. Cemwood illustreert de kracht van het mkb om over de rand van het eigen bord en in dit geval ook over landsgrenzen heen te kijken en samenwerkingsverbanden aan te gaan die leiden tot unieke producten met de vinger aan de pols van de tijd: het duurzame Cemwood is een eenvoudig product dat gemakkelijk te verwerken is, herbruikbaar en met uitstekende eigenschappen.”

Meer informatie? Kijk op cemwood.de en europeforestry.nl Vacuümhandzuiger voor elk oppervlak

De jury van de BouwBelang MKB Trofee nomineerde dit jaar ook de Nemo Grabo, een volledig elektrische draagbare vacuümhandzuiger die geschikt is voor elk oppervlak, effen of niet geheel vlak: glas, (onbewerkt) hout, natuursteen en tegels met een onregelmatige oppervlaktetextuur. Dat maakt het apparaat allround inzetbaar op de bouwplaats, voor verplaatsen, stellen, dragen en tillen. De Nemo Grabo tilt glas en keramische tegels tot een gewicht van 170 kilo. Bij een ruw betonoppervlak geldt een maximale draagkracht van 80 kilo. De Nemo Grabo wordt aangedreven door een 16V Li-ion accu, goed voor anderhalf uur pure gebruikstijd. De vacuümhandzuiger wordt geleverd met twee accu's, zodat het apparaat doorlopend gebruikt kan worden. Laadtijd van de accu: twee uur. 

Meer informatie? Kijk op nemograbo.nl Tegel-droogzaagmachine met geïntegreerde stofafzuiging

Stof is in de bouw een groot probleem en een gevaar voor de gezondheid van werknemers. Reden voor de jury van de BouwBelang MKB Trofee om de IQ Power Tools IQTS244 tegelzaag voor droogzagen met stofafzuiging te nomineren. Volgens leverancier Van Voorden gaat het om de eerste tegel-droogzaagmachine met geïntegreerde stofafzuiging. Met de IQTS244 tegelzaag kan men twee uur per dag droog zagen, dankzij de gecombineerde inzet van een IQ Spin Filter en een Cycloon stofafzuigsysteem. De IQ Power Tools IQTS244 heeft een opvangbak voor 5 kilo stof. Gezaagd wordt met een 250 mm diamtantzaagblad. De zaagdiepte bedraagt 40 mm, de zaaglengte 640 mm. Gewicht van de IQ Power Tools IQTS244: 42 kilo (onderstel en machine). Prijs: 2.390 euro.

Punt van aandacht bij de IQ Power Tools IQTS244 en reden voor de vakjury om het bij een nominatie te laten: de stoflade van de tegel-droogzaagmachine heeft geen afdekking. Wie de lade uitschuift om het stof te verwijderen, wervelt een fijne wolk stofdeeltjes de werkruimte in. Ook het hoge gewicht ziet de jury als een minpunt, net als de beperkte inzetbaarheid van 2 uur per dag. 

Meer informatie? Kijk op iqpowertools.com BouwBelang MKB Trofee

Een prijs voor een innovatie waar het mkb wat aan heeft, die was er tot 2011 niet. Reden voor de AFNL en vaktijdschrift BouwBelang om in dat jaar de Bouwbelang MKB Trofee in het leven te roepen, een bouwprijs die in de eerste plaats kijkt naar belang en nut van een nieuw product voor het mkb. De BouwBelang MKB Trofee is een persprijs: de jury bestaat uit vakjournalisten. De prijs wordt uitgereikt voor een product, dienst, materiaal, materieel of gereedschap die of dat niet alleen nieuw en innovatief is, maar ook een paar andere, specifieke mkb-gerichte eigenschappen bezit. Het moet bereikbaar zijn voor het hele mkb, dus ook voor de kleine bedrijven. Het mag geen hoge investeringen vereisen of lange leertrajecten, en het moet aantoonbaar renderen. Daarnaast moet het bruikbaar zijn en praktisch, en wel direct: op de bouwplaats of op de werf, op kantoor of in de bedrijfsbus. 

De Bouwbelang MKB Trofee wordt om de twee jaar uitgereikt op de Bouwbeurs in Utrecht.