Stappenplan voor high tech lab

Snel moest er gebouwd worden, maar zonder de lopende bedrijfsvoering te verstoren. Bij de nieuwbouw van farmaceutisch onderzoekslaboratorium Ardena in Assen draaide veel om de communicatie en afstemming tussen opdrachtgever en bouwer. Dat het bouwbedrijf – mkb-bouwer Bouwmij Hendriks – kantoor houdt op minder dan een kilometer van de opdrachtgever, was daarbij een voordeel. Net als het feit dat het Assense bouwbedrijf al in de ontwerpfase aanschoof, als lid van het bouwteam. Projectleider Henk Diphoorn: “Zo konden we onze kennis inbengen om de vertaalslag te maken van de wensen van de architect naar de maakbaarheid en de uitvoerbaarheid.”

Achthonderd meter hemelsbreed: het zal niet vaak gebeuren dat de afstand tussen werf en bouwplaats zo klein is als bij de bouw van het nieuwe Ardena-pand in Assen. Familiebedrijf Bouwmij Hendriks, uitvoerder van de nieuwbouw én van de aansluitende renovatie van het bestaande bedrijfspand van Ardena, is gevestigd op hetzelfde Stadsbedrijvenpark als het farmaceutisch onderzoekslaboratorium. 

En dat die twee elkaar vonden, is niet helemaal toevallig. Voor de nieuwbouw en renovatie haalde Ardena welbewust regionale partners aan boord. Dat deed het bedrijf naar eigen zeggen om de lokale economie te ondersteunen en om het milieu te ontzien. Kleine afstanden tussen bedrijven vertalen zich direct naar een kleine footprint; duurzaamheid huist in de bouw ook in korte transportwegen van mens, materieel en materiaal.


Gedeelde roots

Henk Diphoorn was namens Bouwmij Hendriks als projectleider aan de nieuwbouw en de renovatie van het Ardena-kantoor verbonden. Een bouwplaats om de hoek, ook hij ondervond het als een voordeel: “Die nabijheid maakte de begeleiding en vooral de werkvoorbereiding wel wat eenvoudiger. We konden altijd even langs wippen, polshoogte nemen, overleggen, sturen.” 

De kracht van de samenwerking schuilt volgens Diphoorn ook in de gedeelde roots: “Ardena zit al decennia in Assen. Dat geldt ook voor ons. We zijn allebei geworteld in stad en regio. We spreken dezelfde taal. Ook als ondernemers.”

 

Zo snel mogelijk opleveren

De gedeelde ondernemersachtergrond kwam goed van pas bij het vinden van de mix tussen snel bouwen en het overeind houden van de bedrijfsvoering. Dat was volgens Diphoorn de essentie van de opgave, voor opdrachtgever én bouwer: “In het bestaande bedrijfspand zaten de mensen van Ardena hutjemutje op elkaar. Er was een dramatisch tekort aan werkruimte en er moest dringend worden uitgebreid. Dat vereiste een hoge bouwsnelheid. Tegelijkertijd: Ardena is een bio-analyse labaratorium dat high tech testen en analyses uitvoert van experimentele geneesmiddelen. Dat gebeurt in lange, meerdaagse cycli. Hun apparatuur moet dan continu blijven draaien.”

Even de stroom eraf halen om als installateur je werk te doen, was er in dit project dus niet bij, aldus Diphoorn: “De voortgang van bouw en productie stond en viel bij overleg en vaste bouwprocedures. Wanneer doen we wat om de doorlooptijd kort te houden en overlast voor Ardena te beperken? Dat was steeds de vraag bij de gezamenlijk afstemming van de planning.” 

Ook Ardena was steeds bereid om waar mogelijk bedrijfprocessen aan te passen, zodat Bouwmij Hendriks de handen vrij had. Diphoorn: “Dan is het wel een voordeel dat je dicht bij elkaar zit en als ondernemers dezelfde taal spreekt.” En dat snelle bouwen? “Dat is ons goed gelukt. De nieuwbouw stond in tien maanden tijd.”


In het bouwteam

Bouwmij Hendriks zat als lid van het bouwteam al in de ontwerpfase aan tafel. Diphoorn: “Daar konden we onze kennis inbrengen om de vertaalslag te maken van de wensen van de architect naar de maakbaarheid en de uitvoerbaarheid. En te kiezen voor de beste bouwproducten om dat zo goed mogelijk om te zetten – ook die kennis zit bij ons.”

De vroege instap van de aannemer betaalt zich volgens Diphoorn uit in kostenbesparingen, maar vooral in een goed eindproduct: “We hebben een chique gebouw neergezet, met zeer fraaie details en materialen, zoals de brede koperkleurige band uit zink die over de hele voorgevel loopt, de gesegmenteerde glaspui op de afgeronde hoek van het pand en de lichtgrijze, genuanceerde baksteensortering aan de gevels en de bijpassende bestrating.”


Slim funderen en extra dimensioneren

In de uitvoering vroeg de nieuwbouw om bijzondere oplossingen. Belangrijk punt van aandacht: het nieuwe pand staat pal tegen de oudbouw aan. Om een hefboomeffect te voorkomen, kreeg de nieuwbouw een terugliggende fundering en extra beton. Diphoorn: “De nieuwbouw kraagt ongeveer een meter uit ten opzichte van de mortelschroefpalen. De extra dimensionering van de betonconstructie was nodig om de vloeren van de nieuwbouw trillingvrij te houden, met flinke kanaalplaatvloeren – 260 mm dik en met voorgespannen druklaag. Zo konden we de trillingsfrequentie van 5 Hertz realiseren die de testapparatuur in de labs verlangt. Daarnaast hielden we een kortere overspanning aan dan aanvankelijk voorzien. De vloer mocht over de totale overspanning niet meer dan 13 mm doorbuigen. De nieuwbouw kreeg ook extra geluidswerende voorzieningen: de Ardena-machines zijn high tech, maar ook rumoerig.”


Adempauze en dan optoppen

Bouwmij Hendriks renoveert momenteel het bestaande kantoorpand van Ardena – en is al in gesprek over het optoppen van de net opgeleverde nieuwbouw. Henk Diphoorn: “Het gebouw is daar al op gedimensioneerd. Ook al het leidingwerk en de installaties zijn zo uitgevoerd dat we een extra bouwlaag snel en slim kunnen toevoegen. Maar start bouw laat even op zich wachten. Bij Ardena is men na nieuwbouw pal naast de deur en renovatie van het oude bedrijfspand een beetje bouwmoe. Men snakt naar een adempauze. Naar verwachting gaan we in de tweede helft van 2021 weer gezamenlijk van start voor fase drie van dit project.” 

 

 

KAW-ontwerp voor rappe groei

De nieuwbouw voor Ardena was nodig om de rappe groei van het Assense bedrijf op te vangen. KAW architecten ontwierp een nieuwe bedrijfshuisvesting met twee bouwlagen, die de ontwerpers op de krappe kavel om de bestaande laboratoria heen vouwden. Zo kreeg Ardena er maar liefst twaalfhonderd vierkante meter vrij indeelbare bedrijfsruimte bij, én bovendien een slimme nieuwe indeling. De grote en vooral rumoerige analyse-apparatuur verhuisde grotendeels naar de nieuwbouw. Dat zorgt in de bestaande laboratoria voor rust en ruimte – belangrijke pluspunten bij het prepareren van de monsters die ontwikkelaars van medicijnen aan Ardena aanleveren. 

 

Met hart en handen

Bouwmij Hendriks is een bijna honderd jaar oud familiebedrijf met 45 medewerkers. Dertig van die medewerkers zijn actief in de service-afdeling die meerjarig gebouwbeheer levert. Bouwen doet het Assense mkb bouwbedrijf hoofdzakelijk in de utiliteitsbouw, zoals scholen, MFA's en zorggebouwen. Ook in de particuliere sector is Hendriks actief. Met als slogan: ‘bouwen met hart & handen’. 

Bouwmij Hendriks is erkend leerbedrijf en VCA**2008/05.1 en NEN-EN-ISO 9001:2015 gecertificeerd. Het bedrijf is aangesloten bij het garantiefonds Woningborg en lid van brancheorganisatie NVBU (Noordelijke Vereniging Burgerlijke & Utiliteitsbouw). Het familiebedrijf voert het PassiefBouwenKeur-certificaat en is aangesloten bij duurzaamwonen.nl, het duurzaamheidsplatform voor duurzaam wonen en bouwen in Noord-Nederland.


Ardena 

Ardena in Assen, voorheen het Analytisch Biochemisch Laboratorium BV (ABL), is gevestigd op het Stadsbedrijvenpark in Assen. Het bedrijf voert als bioanalyse laboratorium high tech testen en analyses uit van experimentele geneesmiddelen. Die analyses staan aan de basis van nieuwe geneesmiddelen. Sinds 2017, na overname door de Ardena group, doet ABL die analyses onder de naam Ardena Assen. Het bedrijf maakte de laatste jaren een groeispurt door, gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven analyses zoals Ardena die uitvoert uitbesteden aan externe bedrijven. Die groei vertaalde zich in de nieuwbouw en renovatie van het bestaande pand aan de W.A. Scholtensstraat in Assen. 

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Ardena Bioanalytical Laboratory, Assen 

Architect: KAW Architecten

Hoofdaannemer: Bouwmij Hendriks, Assen

Bouwtijd: augustus 2019 – zomer 2020